Съзнание

Юнкер призова да бъде отделено повече внимание на Западните Балкани

Западните Балкани са най-сложният регион в Европа и ЕС трябва да му посвети необходимото внимание. Това заяви председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер на пленарно заседание в Европарламента.

На заседанието говори и председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Двамата запознаха евродепутатите с дебата, който имаха миналата седмица с лидерите на ЕС за положението в Западните Балкани. Подчертано бе, че на страните от Западните Балкани им е предложена ясна европейска перспектива.

„Когато в началото на моя мандат казах, че няма да има ново разширяване до 2019 година, настъпи объркване в Западните Балкани. Въпреки това, ние продължихме преговорите и с държавите от този регион. Бих искал да кажа тук, че Комисията предлага на страните от Западните Балкани, недвусмислено европейската перспектива, посочи още Жан-Клод Юнкер. Това е най-сложната част на Европа и ние трябва да посветим необходимите грижи за отношенията между страните от Западните Балкани“, подчерта Юнкер.

От своя страна председателят на Евросъвета Доналд Туск изтъкна, че поверената му институция отчита въздействието на вътрешни и външни сили в страните от Западните Балкани, които целят дестабилизирането им. Повече евродепутати, както и лидерите на най-големите парламентарни групи, изразиха загриженост от положението в повечето държавите от Западните Балкани.

НП/ Бгнес