Съзнание

Джихадистите вече комуникират изцяло чрез социалните мрежи

Бойците от терористичната групировка „Ислямска държава”, които действат в Афганистан и Пакистан, напълно са преминали към общуване чрез различни приложения като Telegram за организиране на връзките помежду си и на терористични актове, съобщи в. „Дейли трибюн”. Специалните служби на Пакистан, на които се позовава изданието, посочват, че отказът от традиционни телефонни разговори силно затруднява работата по следене и идентификация на ислямистите на територията на страната.

Главното предимство на приложението Telegram е високата степен на поверителност. Всички изпратени по този начин съобщения автоматично се изтриват след известен период от време.

„В смартфона не се пази информация за това на кого и какво сте изпращали. Това силно затруднява работата на полицията и силовите структури и прави практически невъзможно прихващането на съобщения”, посочва служител на разузнаването.

Пакистанското разузнаване отчита нарастване на активността на ислямистите на територията на страната и в съседен Афганистан. През януари 2015 ръководството на ИД обяви създаването на „емирство Хорасан” – регионална структура, в чиято зона на отговорност влизат Афганистан, Пакистан, Индия и Бангладеш. Ръководител на Хорасан стана Хафиз Сайед Хан – бивш полеви командир от движението на пакистанските талибани „Техрик и Талибан Пакистан”.

Много талибански бойци са положили клетва за вярност към ИД. През ноември 2015 администрацията на САЩ включи „емирство Хорасан” в списъка на забранените терористични организации.

НП/ БНТ