26 април 2024

Среща с приятелите на "Новото познание" в Германия, Мюнхен, Хотел "Крафт"

Записвания на телефон
+4917687889777

България

Историята на Възкресение и защо не съвпада при западните и източните християни?

В страните, в които преобладаващата част от населението изповядва католицизма като Германия, Франция, Великобритания, Испания и т.н., се почива 4 дни (от петък до понеделник) от 29 март – Разпети петък до 1 април – Светли понеделник включително.

Празникът бележи края на Великденските пости (Lent), които започват от Пепелява сряда (Ash Wednesday) – през 2024 година на 14 февруари.

В много католически държави

също се боядисват и украсяват яйца, които след това се използват в множество различни игри.

Ловът на яйца (Egg Hunt) е една от най-популярните традиции, в която великденските яйца се скриват, а децата трябва да ги намерят.

Популярни са също и игрите с подаване на яйца, надбягване, докато балансираш яйца в лъжица и т.н. Изключително популярни са шоколадовите яйца.

Великденският заек е популярен символ на Католическия Великден и също се използва под множество различни форми в празнуването.

Западните и източните християни от векове

рядко празнуват Възкресение в един и същи ден. Понякога датите им се разминават с 35 дни, както беше през 2013 и 2016 г. Понякога съвпадат, както беше през 2017 г. 

Сега разминаването е със седмица – католиците празнуваха на 17 април. Догодина пак ще бъде само седмица – западните християни ще празнуват на 9 април, източните на 16 април. През 2024 г. разминаването ще е огромно – 31 март за католици и 5 май за православни. През 2025 г. празникът ще е на 20 април за всички.

Всъщност западни и източни християни разбират по различен начин как да следват датите на библейските събития, след които се стига до Възкресение Христово.

Първопричината за разминаването 

е юдейският празник Песах, който се определя от датата на първото пълнолуние след пролетното равноденствие през март. Песах започва в деня, в който се пада пълнолунието, независимо кой ден от седмицата е.

Библейските събития се разминават малко с календарните дни, защото според еврейската традиция следващият ден започва не на сутринта, а още след залез слънце на предния ден. Това ще рече, че Тайната вечеря се е състояла не в четвъртък вечерта, а в сряда срещу четвъртък през нощта.

Според библията в нощта на Песах Исус Христос вечерял с учениците си. На следващия ден бил разпнат. Възкръснал на третия ден след това.

Никейският събор през 325 г. решава, че Великден винаги ще се празнува в неделята след Песах.

Така се спазва действителният ход на събитията.