26 април 2024

Среща с приятелите на "Новото познание" в Германия, Мюнхен, Хотел "Крафт"

Записвания на телефон
+4917687889777

Новини

Индия изпраща 103 сателита в Космоса

Индия се готви да постави световен рекорд, като изстреля едновременно 103 космически спътника. Изстрелването е планирано за първата седмица на февруари, каза ръководителят на Центъра за реактивни системи Сридхар Сомнатх.
Спътниците ще бъдат изведени на орбита с ракета-носител PSVL-C37. Три от тях са индийски, а 100 – чуждестранни, включително на САЩ и Германия. Полезният товар е 1350 кг, като на космическите апарати се падат 500 – 600 кг.

През декември индийската Агенция за изследване на космическото пространство планираше да изведе на орбита 83 спътника през януари. След добавянето на още 20 спътника, изстрелването беше отложено за началото на февруари.

Напоследък Индия планомерно увеличава броя на спътниците, които извежда едновременно на орбита, за да понижи разходите си и да привлече възможно най-много поръчки от други страни. Така тя постепенно се доближава до Русия и САЩ.

Световният рекорд по изведени едновременно на орбита спътници с едно изстрелване принадлежи на Русия – 37. На второ място е САЩ с 29.

Източник: БТА