Новини

В следващите дни: лунно затъмнение, пълнолуние и прелитаща комета в близост до Земята

Нощта на петък срещу събота (10-ти срещу 11-ти феврруари) ще бъде съпътствана със „снежна Луна“, лунно затъмнение и пълнолуние. „Снежна Луна“ се нарича пълнолунието през февруари, защото обикновено най-големите снеговалежи са през този месец. Понякога го наричат и Гладна луна заради проблеми с прехраната през февруари за някои народи.

Лунното затъмнение ще започне в 00:30 ч. българско време на 11 февруари, като максимумът му ще е около 2,43 ч. българско време. То ще приключи в 4,52 ч. българско време. Ще се вижда от Европа, по-голямата част от Азия и Северна Америка, както и Африка. Затъмнението ще се образува от земната полусянка и при него няма да има пълна или частични фаза, а яркостта на лунния диск само леко ще намалее.

София Съмър фест

24 юли 2024 от 20:30 ч.

ПРОБУЖДАНЕТО

Един филм на Стойчо Керев

Купете билети

---

Периодичната кометата 45Р/Хонда- Маркос-Пайдушакова, която се появи на небето в новогодишната нощ, ще премине само на 12 милиона километра от Земята. Тя може да бъде наблюдавана с бинокъл или малък телескоп преди зазоряване от четвъртък до неделя в съзвездието Херкулес. Кометата ще изглежда синьозелена с опашка като ветрило. Цветът й се дължи на изпаряващия се двуатомен въглерод, който свети в зелено в космическия вакуум, уточняват учени.

Преминаването на 45Р/Хонда- Маркос-Пайдушакова е осмото най-близко от 1950 г., откакто кометите се следят със съвременни технологии. През 2011 г. тя се е доближила още повече до Земята, но следващите й прелитания край нас през този век ще са по-отдалечени.

НП/БТА