Новини

В Германия има 43 хиляди ислямисти. 548 от тях са готови да извършат атентат

В Германия има над 43 000 души, които могат да бъдат смятани за ислямисти. Данните са според оценки на германската агенция за вътрешно разузнаване от края на 2016 г., предава ДПА. Този брой бележи устойчив ръст през последните няколко години.

Особено бързо расте броят на салафитите – ултраконсервативно реформистко течение в сунитския ислям. Около 8650 души се смятат за част от салафитското движение в Германия.

Около 11 000 от ислямистите в страната проявяват „терористични тенденции“, по преценка на вътрешното разузнаване и други германски спецслужби. Смята се, че 548 от тях са в състояние и са готови да извършат терористичен акт. Предполага се, че повече от половината от тях са в Германия, като 80 от тях са под арест.

Има други 360 души, за които се смята, че биха оказали логистична помощ или биха подкрепили едно политически мотивирано престъпление от значителен мащаб.

Над 800 радикални ислямисти са заминали от Германия за бойните зони в Сирия и Ирак, където мнозина от тях вероятно са се присъединили към терористичната групировка „Ислямска държава“. Около една трета после са се върнали, а 70 от тях са придобили боен опит, докато са били в чужбина, отбелязва ДПА.

Източник: БТА