Съзнание

Google обвинява Uber за кражба на технологии

Компанията Waymo (бивша Google Car), част от Alphabet, подаде в четвъртък жалба срещу Uber. Waymo е част от американския интернет гигант, насочена към развитие на технологията на самоуправляващите се автомобили. Жалбата засяга дъщерната на Uber компания Otto за самоуправляващи се камиони. Обвиненията са за кражба на някои от технологиите.

Otto и Uber са взели интелектуална собственост от Waymo, за да си спестят риска, времето и разходите, свързани с независимото развитие на собствените им технологии. Жалбата е подадена в съд в Сан Франциско. „В крайна сметка, тази пресметната кражба носи над половин милиард долара на служителите на Otto и дава възможност на Uber да съживи блокирана програма, като всичко е за сметка на Waymo“ се казва още в жалбата.

Waymo съди Otto и Uber за кражба на търговски тайни и за нарушаване на патент. Компанията иска процес със съдебни заседатели, за да им забрани да използват тези технологии. Спорът се отнася по-специално до така наречените лазерни сензори „Лидар” (Lidar), които позволяват на автомобила да „види“ автомобили, пешеходци или други препятствия около себе си и в която Waymo твърди, че е инвестирала „десетки милиони долари и десетки хиляди часове инженерингова дейност“.

Според Waymo те са разкрили тайната история, след като случайно са попаднали сред получателите на имейл, изпратен от подизпълнител. Според жалбата, той съдържал прикачен файл с електрическите схеми, отпечатани за Uber, които „поразително приличат на собствените им строго поверителни проекти“.

Антъни Левандовски, който сега ръководи усилията на Uber в самоуправляващите се автомобили, е работил до началото на 2016 по проекта на колите без водач на интернет гиганта, преди да основе свой собствен стартъп, който работи върху софтуера за управление на товарни автомобили и бързо бе купен от Uber.

Бгнес