Съзнание

Немското разузнаване е подслушвало чуждестранни медии и журналисти

Германската служба за външно разузнаване BND е шпионирала в продължение на десетилетия журналисти от световни медии. Сред тях са и британската Би Би Си, американският в. „Ню Йорк таймс“, агенция „Ройтерс“ и редица други. Информацията е на германското издание „Шпигел“.

Ежеседмичникът, който работи с бившия американски агент на тайните служби Едуард Сноудън и отрази скандала с масовото подслушване на американските и германски служби, се позовава на документи, с които разполага. Според тях германската разузнавателна служба е включила най-малко 50 телефона, факса или имейла на журналисти или редакции в своя списък за наблюдение, който датира от 1999 г. Сред тях са контакти на журналисти от централите на Би Би Си в Афганистан и Лондон.

Подслушвана е и редакцията на международната служба на британската държавна медия. В списъка на германското разузнаване влизат и журналисти на „Ню Йорк таймс“ в Афганистан, както и сателитни и мобилни телефонни номера на агенция „Ройтерс“ в Пакистан, Афганистан и Нигерия.

От BND са отказали коментар във връзка с разкритията. От своя страна говорител на Би Би Си заяви, че медията е разочарована от твърденията, призовавайки всички правителства да уважават работата на свободните медии.

Бгнес