Новини

Една от най-големите мистерии в света

Сферите на Дикис (The Diquis Spheres) се считат за една от най-големите мистерии в света. Каква е историята на стотиците огромни каменни сфери, случайно открити в Коста Рика.

Сферите на Дикис са открити през 40-те години, по време на земеделски занимания на Обединената плодова компания (United Fruit Company).

Намирали се на дъното на река Тираба, също позната като Дикис, близо до градовете  Палмар Сур и Палмар Норте в Коста Рика.

След откриването

им те започнали да се „пътуват“ из цялата страна. През 1963 Самуел Лотроп (Samuel Lothrop) броял сферите и се оказало, че те са 186 на брой.

Няколкостотин от сферите са пръснати из цялата страна, което означава, че е възможно да са били доста повече.

Сферите на Дикис са направени от коренното население (рибари, ловци и фермери) чрез контролирано чупене, лющене и стъргане. Може да са изработени по всяко едно време през последните 1800 години.

Това е стандартно обяснение. Но има и друго

Може да се окажат свързани с грънчарските методи от Колониалния период и с тези на някои преколумбийски култури в южната част на Коста Рика.

Въпреки че сферите показват някои характеристики на Агуас Буенас (Aguas Buenas, Приятните води), които са процъфтявали в периода 200 г. пр.Хр.–800 сл.Хр., има открити сфери, които датират от 1000 г. сл.Хр.

© arthurmdoweyko.com

Въпреки че първото голямо проучване на сферите започва още през 50-те години, приложението им остава мистерия.

Голям брой сфери са открити подредени в триъгълници, успоредници, прави и извити черти. Четири сфери били открити в ред, който показва магнитния север.

Спекулация или друго

На базата на този факт са се появили спекулации, че сферите са част от магнитни компаси или астрономични подредби.

Но оригиналната подредба на сферите е напълно разрушена заради постоянното местене.

За разлика от каменните топки в Халиско, Мексико, сферите на Дикис са дело на човешка ръка. По-голямата част са направени от гранодиорит –твърдa магмена скала от подножието на Таламанка.

Няколко сфери са от кокина – здрав материал, подобен на варовик. Сферите варират изключително много по размери – от няколко сантиметра до над два метра.

Някои тежат над 16 тона и всички са почти перфектно кръгли

Днес сферите на Дикис украсяват офис сгради, болници, училища, музеи и къщите на богатите и властимащите.

Две от топките са изложени в САЩ – едната в музея на National Geographic Society във Вашингтон, а другата в Харвардския университет.