България

Диващина облечена в униформа, която е призвана да защитава

На светло започват да излизат все повече случаи на полицейско насилие

по време на протеста на футболни фенове в София. Според потърпевши те с нищо не са предизвикали агресията на униформените, предаде NOVA.

„Бях бит от маскирани полицаи, удариха ме в гръб. Паднах на земята и когато започнах да се изправям, получих удара и усетих, че ми се пукна главата”, разказа репортерът на „Мач Телеграф” Николай Парашкевов, който уточни, че е бил на протеста с бадж.

По думите му много трудно ще бъде доказано, че служител на полицията го е ударил. 

След сигналите и кадрите с полицейско насилие: „Жандармерията“ отговаря на обвиненията

„Едно от основните неща, които трябва да бъдат питани – защо много от полицаите нямаха отличителни знаци, които да ги легитимират по някакъв начин, настоява да разбере той.

Марио Сулев беше бит от полицията

в бар в близост до протеста. Той наскоро се е прибрал в България и е обиден от начина, по който бил посрещнат.

„Бях в заведението, гледахме мача с приятели, около петима-шестима души, когато изведнъж влязоха с палки и сълзотворен газ, караха наред”, обяснява той.

Идентифицирани са полицаите, за които се предполага, че са превишили правомощията си по време на протеста

Мъжът стоял в зимната градина,

когато бил напръскан със сълзотворен газ още с влизането на униформените. „Не виждах абсолютно нищо. Около мен само чувах: „Не, спрете, спрете!”, допълни Сулев.

Разказва още, че отишъл до бара на заведението, за да му бъде оказана помощ след напръскването със сълзотворен газ.

Барманката ми помагаше, когато изведнъж усетих, че ме удрят в гръб с палка. 

Докато си стоя с ръце на лицето на бара… Чух поредната лъжа, че хората, които са трошили министерството, са били в този бар и затова са влезли и са били. От моите приятели нямаше човек, който да е хвърлил и стотинка дори”, подчерта Марио.

Хора твърдят, че са бити от полицията, без да са участвали в безредиците на протеста

Според него министърът на вътрешните работи трябва да подаде оставка. На същото мнение е и Парашкевов, който определи поведението на Калин Стоянов, който беше на кино по време на погрома в столицата, като „несериозно”.

„Не може София да гори, в центъра ѝ 6000-7000 души да са в жестоко стълкновение, да летят колчета, бутилки и да горят полицейски бусове, а той да казва, че не намира за странно, че не е бил там. Не може да не е там”, категоричен е репортерът в „Мач Телеграф”.

Сулев заяви, че ако е на мястото на силовия министър, не би се погледнал в огледалото. „И бих подал оставката си веднага”, подчерта той. И уточни, че си е изкарал медицинско и ще си търси правата по съдебен път.

Оставиха в ареста обвинения за палеж на бус на МВР по време на протеста в София

Потърпевшите мъже обясниха,

че донякъде приемат тезата на униформените, че няма как в напрегната ситуация да бъде направена разлика между подпалвач и мирен гражданин с бира в ръка например.

„Казват, че трябва да противодействат на безредиците – добре. Но, когато имаш паднал човек – удари го в крака, в гърба или ръката.

Защо трябва да го удряш по главата? Ако мен ме бяха ударили 5 см по-надолу, можеше и да не водим този разговор”, добави Парашкевов, който твърди, че не се е съпротивлявал.

Призовава потърпевшите да отправят колективен иск

„Българите сме талантливи. Имаме потенциал и нека развиваме футбола и държавата си, а не да бием хора, които са преценили, че искат да се приберат в родината си и да се развиват тук”, каза Сулев, който наскоро се е прибрал от Швеция.

bTV излъчи потресаващ репортаж за момиче на 19 години малтретирано не само физически, но и психически от полицай. И защо се позволява всичко това от обществото ни????

Източник: NOVA