Съзнание

Китай пусна най-дългата квантова връзка в света

Най-дългата в света защитена линия с квантова връзка с дължина 712 км беше въведена в експлоатация в Китай. Подготовката на линията e отнела 3 години. Тя съединява град Хъфей, административен център на източната провинция Анхуей, с Шанхай и има 11 междинни пункта. Линията ще стане участък от аналогична магистрална връзка между Пекин и Шанхай, чието изграждане трябва да завърши в края на годината.

Квантовата криптография стъпва на принципите на поведение на елементарните частици. Няма как да бъде измерен един от техните параметри, без това да наруши друг. Ако електронното съобщение бъде кодирано като се имат предвид тези свойства и бъде предадено по мрежата, всеки нерегламентиран опит за проникване и разчитане на информацията ще предизвиква промяна в нея. Така нарушителят няма да може да прочете прихванатото съобщение, а получателят ще може да констатира въз основа на количеството шум по канала за връзка, че данните са обект на атака.

През август Китай пусна в експлоатация първия в света експериментален спътник за квантова комуникация. Сред главните задачи на апарата „Мо цъ” е квантовото предаване на информация и установяване на защитен канал за връзка между Китай и Европа (Пекин–Виена), изцяло недостъпен за хакери.

Бгнес