Съзнание

Брекзит стартира през март

Британските депутати гласуваха да се „уважи“ графикът на правителството за започване на официалните разговори за Брекзит в края на март 2017 година. Гласуването, според поддръжниците на идеята, дава на премиера „празен чек“ да изведе Великобритания от Европа. Те подкрепиха и искането на Лейбъристката партия за „правилно упражняване на контрол“ над правителството относно плана му за напускането на ЕС.

Британският премиер Тереза Мей си осигури символична победа за Брекзит, след като депутатите се съгласиха да не отлагат плановете ѝ за начало на преговорите за излизане в края на март, макар да ѝ се наложи да обещае, че ще им даде повече подробности за стратегията на преговорите. Депутатите гласуваха с 461 гласа в подкрепа на графика на Мей за стартиране на Член 50 от Лисабонския договор на Европейския съюз. Общо 89 депутати гласуваха срещу решението без задължителен характер, като сред тях само един е консерватор и 23-ма са лейбъристи. Според британската преса те са показали незачитане на резултатите от референдума за ЕС.

Лейбъристката партия беше поразена от бунт на депутатите от задните редици, когато опитът ѝ да принуди премиера Тереза Мей да публикува своите планове за Брекзит предизвика обвинения, че е паднала в капана на консерваторите. Общо 23 лейбъристи пренебрегнаха своето партийно ръководство, а десетки други се въздържаха, защото гласуването беше и за подкрепа на графика на премиера за стартирането на процедурата за излизане от ЕС.

Сблъсъкът стана след като правителството включи изменение, което означаваше, че депутатите също така подкрепят политиката му за „обявяване на Член 50 до 31 март 2017 г.“

Редица лейбъристи се изказаха, че тази стъпка е твърде смела, защото правителството отказва да каже дали планът му ще съдържа нещо повече от общи цели.

Фокус