Новини

Революционно нова форма на материя. Учени създадоха времеви кристали

До преди няколко години идеята зе врмеви кристал се смяташе за научна фантастика и бе определяна като „псевдонаука“. Сега учени от Калифорнийският университет създадоха „времеви кристали“, чиято структура се повтаря не само в пространството, но и във времето. Успешно създаване на времеви кристали е осъществено в лаборатория, потвърждавайки съществуването на изцяло нова форма на материята.

Времевите кристали извършват „вечно движение“ без внасяне на енергия, т. е. Perpetuum Мobile. Това поставя началото на нова ера във физиката. Още през 2012 година Нобеловият лауреат Франк Вилцек описва времевите кристали като структури, които извършват движение, дори и при най-ниската си енергийна точка – енергия на нулева точка.

Разликата между времевите кристали и обикновените такива е, че първите започват да вибрират без да сме ги докосвали, без нуждата от енергия, а това ги класифицира като нова форма на материята. Ключовият момент за създаването на времеви кристал е поддържането на йоните извън състоянието на равновесие, като за целта учените си помагат с лазери.

От години учени по целия свят изучават материята в състояние на термодинамично равновесие, отдавна се предполага, че съществуват много други различни състояния на материята във Вселената, които не са равновесни. Но сега, за първи път, учените наблюдават подобно нещо в лаборатория, което е огромен напредък в разбирането ни за света около нас.

„Наблюдението на времеви кристал потвърждава, че разрушаването на симетрията в материята може да се случи на практика навсякъде, и то по естествен начин, и открива път към няколко нови и напълно различни подхода на изследвания във физиката“, твърдят учените.

НП/ ScienceAlert