Новини

2016 година ще бъде с една секунда по-дълга

Настоящата 2016 г. няма да си отиде толкова лесно, колкото всички се надяват. Последната минута от последния час на последния ден от декември ще е по-дълга с цяла секунда, за да може по този начин часовниците ни да влязат в такт с въртенето на Земята.

„Тази допълнителна секунда, или „високосна“ секунда, прави възможно настройването на астрономическото време, което е нерегулярно и се определя от въртенето на Земята, с Координираното универсално време (UTC), което е изключително стабилно и се определя от атомни часовници от 1967 г. насам“, съобщиха от Парижката астрономическа обсерватория. Тя е дом на Международната служба за въртене на Земята и референтни системи (IERS), която отговаря за синхронизиране на времето.

Според сайта на IERS часовниците, показващи точно време следва да покажат следната дата 2016 г., 31 декември, 23 ч. 59 мин. 59 сек. Два пъти, преди да преминат към 2017 г., 1 януари, 0 ч. 0 мин. 0 сек.

Промяната се налага, тъй като въртенето на планетата не е равномерно и понякога забавя или забързва, но като цяло става по-бавно.

Бгнес/ АФП