България

Знаете ли за невероятните чудеса, които твори Светият кръст?

Православната църква отбелязва днес Въздвижение на Светия кръст Господен. С Кръстовден, наричан още Гроздоберник, се отбелязва началото на есента.

Празникът е установен във връзка със знаменателни събития в историята на Христовата църква.

Чудодейното явяване на Светия кръст на император Константин Велики, намирането на Светия кръст на Голгота от майката на Константин Велики царица Елена, посетила светите места в Палестина, връщането на животворящия Кръст от персийски плен през XVII век и свъзаните с това невероятни събития.

Именно на днешния ден се вярва, че се е случило чудото с Христовия кръст

Историята разказва, че усърдна помощница на император Константин била майка му Елена.

Царица Елена в чест на победата на Константин над Максенций и провъзгласяването му за император на цялата Римска Империя решила да построи на Голготския хълм Величествен храм Св. Възкресение Христово.

Когато започнали да копаят основите, открили трите кръста – Христовия и на двамата разбойници.

И трите кръста много си приличали и кой е на Христа не могли да определят. В това време минавало погребално шествие.

Царица Елена спряла шествието и допряла първия и втория кръст до ковчега на покойния младеж. Нищо не се получило.

Но когато допряла кръста, на който бил разпнат Иисус Христос, станало чудо.

Мъртвецът оживял и се изправил

Това чудо зарадвало клетата майчица и сродници, които придружавали погребението и те започнали да прегръщат момчето. Други, които придружавали царица Елена прегръщали и целували Кръста Господен.

Така кръстът от средство за наказание станал средство за спасение. Кръстът станал символ и знаме на Християните и с него те побеждавали всяко зло.

Оттогава всяка година на 14 септември Св. Кръст се изнасял за поклонение и колкото болни потърсели Божията милост, я получавали, а благоразумни християни решили да разделят Св. Кръст на три части.

Една част останала в Йерусалим, друга изпратили в Рим и трета част в Константинопол.

Българският Йерусалим и Свети кръст

Знаете ли, че наричат  Кръстова гора е българският Йерусалим . Това е едно от светите места на България.

Намира се на връх Кръстов на 1545 метра надморска височина – на 6 километра от село Борово и на 40 километра от Асеновград. Той наистина има формата на кръст.

За Кръстова гора се знае и много и малко. Това е така, защото в местността се крият неразгадаеми тайни и се случват необясними неща.

Интересно е вярването, че там се намира една от точките на света, където „Господ слиза при земните хора“.

Според легендите кръстът, на който е бил разпнат Исус Христос, е скрит в дебрите на Средните Родопи.

До 17-ти век разпятието е било пазено именно в манастира „Света Троица“. Тогава обаче турците разрушават манастира до основи и помохамеданчват населението в областта.

Но трима черноризци – монаси успяват да скрият реликвата в една пещера наблизо. Вярва се, че тази реликва прави Кръстова гора вълшебна – защото в недрата си крие Христовата сила.

През 1933 година по тези земи се заселил Йордан Дрянков, който бил роден в село Ковачевица и до края на живота си бил изключително религиозен.

Една вечер той имал видение – Бог му разкрил, че в миналото на хълма е имало красив храм, където се съхранявал Христовия кръст и сега той трябва да постави на върха нов кръст.

Човекът разказал на цар Борис Трети за своя сън и през 1936 година, с подкрепата на цар Борис Трети, на най-високата точка на Кръстов връх бил поставен голям метален кръст, който станал най-изконният символ на местността.

По време на освещаването на кръста от свещеника Петър Василев Кошелев, върху менчето със светена вода кацнало бяло гълъбче и литнало към западното възвишение на връх Кръстов.

Хората последвали гълъба и така открили мястото на старото манастирско аязмо. Гълъбът кацнал на една скала. След разчистването на натрупаните камъни от това място бликнала вода.

Това е точно аязмото в близост до църквата, което се нарича „Гълъбичката“ и от което хиляди вярващи в чудодейната му лечебна сила си наливат вода с надежда за изцеление .

През 1995 година трима братя помаци от село Белица разрязали на три части кръста, тежащ 66 килограма, и го откраднали.

Съвсем скоро след това двамата от крадците починали внезапно, а третият брат се уплашил и захвърлил останките от кръста в дерето близо до манастира. Тогава като по чудо ги намерил един местен овчар и кръстът бил възстановен.

Поклонниците вярват, че този кръст има лечебна сила, затова не е случайно, че пред него винаги се извива дълга опашка от хора.

НП/2022