България

Знаете ли какво е терминално съзнание?

Деменцията е прогресивно заболяване, което бавно изтрива спомените и идентичността на човека, често наричано „дълго сбогом“.

Въпреки това, в последните си моменти от живота си, някои хора с деменция изпитват изненадващо явление, наречено терминално съзнание.

София Съмър фест

24 юли 2024 от 20:30 ч.

ПРОБУЖДАНЕТО

Един филм на Стойчо Керев

Купете билети

Крайното осъзнаване е епизод на яснота, който се случва малко преди смъртта.

Хората, които изпитват това, може внезапно да започнат да общуват смислено, да споделят спомени, да се шегуват и дори да искат храна, която са обичали като деца.

Крайното осъзнаване е описано

за първи път през 19 век и оттогава са докладвани много случаи. Изчислено е, че 43% от хората, които изпитват това краткотрайно просветление, умират в рамките на 24 часа, а 84% умират в рамките на една седмица.

Не всички епизоди на осъзнаване показват неизбежността на смъртта.

Някои хора с напреднала деменция изпитват проблясъци на умствена яснота повече от шест месеца преди смъртта. Това явление понякога се нарича парадоксално просветление.

Учените все още не могат да обяснят

напълно защо възниква екстремното осъзнаване. Някои изследователи предполагат, че това може да се дължи на промени в мозъчната активност преди смъртта.

Други вярват, че това може да е начин за умиращ човек да се сбогува или да намери края преди смъртта.

Окончателното осъзнаване може да бъде радостно преживяване за близките, но може да бъде и объркващо и разстройващо.

Има ли решение?

Това може да ги принуди да променят плановете за грижи или да поискат животоспасяващи мерки.

Да бъдеш изключително осъзнат може да помогне на близките да разберат, че това е част от процеса на умиране и да приемат, че човекът с деменция няма да се възстанови.

Може също така да им даде ценна възможност да се свържат отново с човека, който е съществувал преди деменцията да се наложи.

Крайното осъзнаване остава мистериозен феномен, който е извън научното разбиране.