26 април 2024

Среща с приятелите на "Новото познание" в Германия, Мюнхен, Хотел "Крафт"

Записвания на телефон
+4917687889777

Новини

Живот може да съществува в паралелни вселени, твърдят астрофизици

Началото на търсенията

Учените се опитват да разберат нашето място във Вселената от незапомнени времена. Това търсене накара много древни астрономи и философи да се запитат дали ние сме единственият жив вид в космоса.

Тази идея е завладяла умовете на учени, философи, историци и, разбира се, обикновени хора.

И въпреки че все още нямаме представа колко голяма е Вселената, къде се намираме и какво ни заобикаля мнозина вярват, че не сме сами в космоса.

Но си представете за момент, че може да има други вселени, където да съществува интелигентен живот.

Изследвателите говорят

Според две научни изследвания, публикувани в Кралското астрономическо общество има шансове животът да съществува на планети разположени в паралелни вселени.

Международен екип от учени проведе компютърни симулации за изграждане на нови вселени в различни условия, където тъмната енергия е определящ фактор.

За изненада на авторите се оказа, че животът може да съществува в повече сценарии, отколкото изследователите предполагаха преди.

Според учените тъмната енергия е мистериозна и невидима сила, която съществува в „празните“ пространства на Вселената. Когато гравитацията се компресира заедно с материята, тъмната енергия, напротив, я разделя. Според учените вторият печели космическата битка.

Най-новата информация

Но последните оценки на съвременния космологичен модел говорят, че тъмната енергия съставлява приблизително 69% от общата маса на енергията на Вселената.

Експертите обясняват, че това количество е достатъчно за развитието на галактиките и поддържането на живота.

Според изследователите, ако живеехме във вселена с твърде много тъмна енергия тогава пространството щеше да се разширява по-бързо, отколкото галактиките биха могли да се образуват.

Обратно, ако нямаше недостиг на тъмна енергия, гравитацията би накарала галактиките да се срутят в себе си, преди да успеят да се оформят напълно. Изглежда като явление е някакъв космически баланс.

Експериментален опит

Чрез поредица от експерименти и симулации международен екип от учени от Англия, Австралия и Холандия използва програма, наречена „Еволюция и сблъсък на галактики и тяхната среда“, за да симулира раждането, живота и евентуалната смърт на различни хипотетични вселени.

Във всяка симулация проведена от експертите количеството тъмна енергия във Вселената е коригирано нагоре от нула до няколкостотин пъти.

Учените са открили, че дори във вселени, където количеството тъмна енергия е 300 пъти по-голямо от нашето, животът продължава да съществува.

Мнението на учените

„Симулациите показаха, че ускореното разширяване, причинено от тъмната енергия има малък или никакъв ефект върху раждането на звезди и следователно върху произхода на живота“, каза съавторът на изследването Паскал Елахи, изследовател от Университета на Западна Австралия.

„Чудим се колко тъмна енергия може да бъде, преди животът да стане невъзможен. Нашите симулации показаха, че ускореното разширяване, причинено от тъмната енергия, има малък или никакъв ефект върху раждането на звезди и следователно върху произхода на живота. Сто пъти може да не е достатъчно, за да се създаде безжизнена вселена.“

Фактите

Въз основа на скорошни изследвания е установено, че ако бяхме част от Мултивселената бихме очаквали да видим много повече тъмна енергия, отколкото имаме в момента, тоест около 50 пъти повече от това, което виждаме в нашата Вселена.

Професор Ричард Бауер от Института за изчислителна космология към университета Дърам казва:

„Образуването на звезди във Вселената е битка между силата на гравитацията и отблъскването на тъмната енергия.

В нашите симулации открихме, че вселените с много повече тъмна енергия от тази, която имаме в момента, могат перфектно да образуват звезди.

И така, защо има толкова малко тъмна енергия в нашата вселена? Мисля, че трябва да търсим нов закон на физиката, който да обясни това странно свойство на нашата вселена.“

НП/2022