Новини

Жертвите нарастнаха 3569 предават световните агенции

Службата за извънредни ситуации

на Турция съобщи, че броят на загиналите в резултат на земетресението в страната е нараснал на 3569, информира лично президента Ердоган.

По данни на службата 14 483 човека са ранени, а 6 217 сгради са разрушени при земетресението с магнитуд 7,7, станало миналата нощ в Турция и последвано от близо 150 вторични труса.

Турция вчера спусна националните флагове

наполовина в страната и в дипломатическите представителства зад граница в знак на 7 дневен траур за жертвите на разрушителните земетресения в Кахламанмараш.

Зимното, още неразсъмнало утро на 6 февруари беляза една от най-големите трагедии на турското столетие.

В 4.17 часа трус с магнитуд 7.7, с епицентър селището Пазарджик, окръг Кахраманмараш разтърси региона на Югоизточен Анадол.

Продължилият около 40 секунди трус,

чиято сила според специалистите се равнява на 130 атомни бомби отне живота на хиляди души, предизвика огромни разрушения, остави без подслон милиони хора в общо 10 окръга-Хатай, Малатия, Газиантеп Адана, Сюлеймание, Килис с над 5 млн. души население.

Девет часа по-късно, в 13.23 часа районът на Кахраманмараш бе разтърсен от втори мощен трус с магнитуд 7.6 с епицентър селището Елбистан.

Правителството обяви четвърта степен на опасност и призова за международна помощ. Турските въоръжени сили изградиха въздушен мост към зоните на земетресенията за транспортните самолети, доставящи помощи.

Над 3500 войници от различните родове войски

участват в спасителните дейности рамо до рамо с над 9 хиляди спасители от Афад /турската правителствена служба за реакции при бедствия и кризи/.

Пред палатките на Червения полумесец се извиха дълги опашки от кръводарители за пострадалите.

В района на бедствието продължават вторичните трусове.

Размерите на трагедията са ужасяващи. Увеличава се броят на жертвите. Към 00.30 часа местно време турският вицепрезидент Фуат Октай съобщи, че броят на жертвите е нараснал до 2 379, над 14 хиляди ранени, а 6217 сгради са разрушени.

КМЕТЪТ НА ГРАД ХАТАЙ РАЗКАЗВА

Лютфи Саваш е кмет на град Хатай, където размерите на трагедията са поразяващи.

„За съжаление, имаме много големи поражения както по отношение на жертви и затрупани хора, така и от към разрушения. Около 1200 сгради са разрушени. Повечето от тях са в центъра на града, а също в Антакия, Кирихан, Искендерун.

Опитваме се да спасим затрупаните, но не можем да спуснем машини в развалините. Идват хора, които съобщават имената на свои близки останали под развалините и очакват да ги спасим.

Спасителните екипи действат без прекъсване от ранни зори, но общината не е в състояние да се справи с бедствието, имаме спешна нужда от повече екипи за издирване и спасяване. Температурите са 2-3 градуса, вали дъжд. Хората могат да умрат от измръзване”, каза той.

По думите му хиляди хора се нуждаят спешно от подслон, дрехи и храни. Най-големи нужди имат в Хатай и Кахраманмараш.

“За справяне с бедствия като сегашното са необходими повече екипи от чужбина. Добре е, че вече идват. Имаме нужда от тях. Колкото по-бързо дойдат, толкова повече ще бъдат шансовете да спасим повече хора”, заяви кметът на град Хатай.

Хатай е вилает/област/в Южна Турция на средиземноморския бряг. Граничи със Сирия на юг и изток. Наброява 1,5 милиона жители. В града са приютени голям брой сирийски бежанци.