Новини

Защо руската мисия до Луната се провали?

Руската автоматична станция „Луна-25“

се е разбила в повърхността на естествения спътник на Земята, след като се е завъртяла в неконтролируема орбита, предаде Ройтерс, като цитира Роскосмос.

Апаратът трябваше по план да кацне на Южния полюс на Луната утре, 21 август. 

От Роскосмос вчера обявиха, че е възникнала „необичайна ситуация“, когато контролът на мисията се е опитал да премести сондата в орбита при подготовката за кацането.

Как започна всичко?

От космодрума „Восточний“ стартира ракетата носител „Союз-2.1б“ с горна степен „Фрегат“ и автоматичната станция „Луна-25“, която е първата мисия до естествения спътник на Земята в историята на съвременна Русия, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Задачата на „Луна-25“

беше да отработи технологията за меко кацане. При тази мисия за първи път космически аппарат ще кацне на Южния полюс на естествения спътник на Земята.

Апаратът ще изследва вътрешната структура и проучи природните ресурси, включително водата, както и въздействието върху повърхността на Луната на космическите лъчи и електромагнитната радиация.

На автоматичната станция са инсталирани няколко камери

Те трябваше да заснемат в детайли кацането и панорама на Луната. Така конспиративните теории, че Луната е база на извънземни и те не допускат никой там може би ще се окажат факт.

Това беше първата руска лунна мисия от 1976 г. насам.