26 април 2024

Среща с приятелите на "Новото познание" в Германия, Мюнхен, Хотел "Крафт"

Записвания на телефон
+4917687889777

Тайни и загадки

Защо има 29 февруари в календара?

На всеки четири години, когато календарът показва 29 февруари, хората се запитват защо точно тази дата е част от нашия годишен цикъл.

За да разберем защо през всеки четири години се появява един допълнителен ден във времето, трябва да се върнем назад във времето и да проучим историята на календарите.

Григорианският календар и влиянието на Слънчевите години

За да разберем появата на 29 февруари, трябва да се върнем към Григорианския календар, който е в момента използваният в повечето страни по света.

Григорианският календар е въведен през 1582 г. от папа Григорий XIII като корекция на стария Юлиански календар, който не успяваше да изпълни точно времето, необходимо за един обратен обикновен годишен цикъл.

Според Григорианския календар, един годишен цикъл е съставен от 365 дни, с изключение на високосните години.

През всяка четвърта година се добавя един допълнителен ден към месец февруари, което го прави с общо 29 дни.

Този ден е познат като високосен ден, а годината, която включва такъв ден, се нарича високосна година.

Влиянието на Слънчевите години

Защо има нужда от високосни години? Отговорът е свързан с времето, което Земята отнема да завърти около Слънцето.

Познато като Слънчев годишен цикъл, това време не е точно 365 дни, а по-скоро 365 дни, 5 часа, 48 минути и 46 секунди (приблизително).

За да се компенсира тази разлика във времето, добавянето на допълнителен ден през високосните години позволява на календара да запази съответствие със сезоните и същевременно да избегне дефицит или излишък на дни в годишния цикъл.

Има си причина

И така, причината за съществуването на 29 февруари в календара е свързана с опита да се коригира разликата между времето, необходимо на Земята да завърти около Слънцето, и стандартния годишен цикъл от 365 дни.

Високосните години предоставят възможност за тази корекция, като добавят допълнителен ден през месец февруари и така помагат на календара да остане синхронизиран с природните сезони.

29 февруари отбелязва забавен ирландски празник,

за който малко се знае. Тази дата се пада на деня на Свети Осуалд. Този ден се счита за единствения ден, в който момичетата могат да предлагат брак на любимия човек.

Според легендата Света Бригид Ирландска била разочарована, че всички жени в Ирландия, които не били монахини, трябвало да чакат, за да бъдат предложени от мъж.

Тя се оплакала на Свети Патрик и той позволил на нежния пол да правят брак на своите избраници веднъж на четири години, на 29 февруари.

Има и друга легенда за това

Според нея през 1288 г. шотландската кралица Маргарет издала закон, принуждаващ жена да плати глоба, ако откаже ръката и сърцето си на мъж в този ден. Те се освобождавали от наказание само ако мъжът вече е бил сгоден за друга жена.

Причината за такъв странен закон са военни конфликти, в които загиват много войници, а жените остават вдовици до края на живота си.

Постепенно тази традиция се разпространява в Англия, Дания и други европейски страни. Днес вече се споменава само на шега.