Тайни и загадки

Защо е абсолютно забранено да се лети над Антарктида?

Въпреки факта, че самолетите са един от най-често срещаните видове транспорт и прелитат над много краища на планетата все още има места на Земята, където им е забранено да летят. Най-големият подобен регион на планетата е

Антарктида, над която въздушните пътувания

са забранени повече от половин век. През 1959 г. няколко големи световни сили постигнаха общо споразумение – да използват южния континент изключително за мирни цели, например за научни изследвания.

Въпреки факта, че Антарктида не принадлежи на никого и никой не е забранил въздушните полети над нея, авиокомпаниите не рискуват да изпращат своите самолети там от съображения за сигурност.

Факт е, че в случай на извънредни ситуации самолетите просто няма да имат къде да кацнат.

Суровият климат на континента

обаче би изисквал огромни финансови инвестиции в поддръжката на авиационната инфраструктура.

И кой би се заел да ги поддържа, ако континентът не принадлежи на никого? Възникват огромен брой правни въпроси.

Не може обаче да се каже, че самолетите изобщо не летят там. Напоследък някои авиокомпании организират туристически полети над Антарктида. Тук, както се казва,

Търсенето формира предлагането

Особено ако има такива, които са готови да отделят значителна сума за рисковано пътуване.

Например, всяко такова лице може да се качи на хеликоптер в Австралия, Чили или Аржентина и да направи изглед от птичи поглед на интересните места в Антарктида. Но това е едната страна на въпроса.

Другата е конспиративната

Космически лъчи, които вместо да падат на Земята от космоса, изригват от земята.

През 2018 г. физиците бяха шокирани от новината, че от Южния полюс се излъчва странно лъчение.

Физиците, се запитаха: Що за частици са това? Това е нещо ново.

Може би очаквате свръх енергийните частици неутрино да идват от небето, а не от Земята, но точно това са открили учените.

Фактът, че космическите лъчи идват от Земята, повдига въпроса:

Как е възможно това?

Антарктида и до днес остава един от последните неизследвани географски райони на нашата планета. Тя все още е една от най-големите загадки на днешния ден.

Това е земя на крайности. Почти 98% от континента е покрит с лед с дебелина до 4,8 км. Японската планина Фуджи, висока 3776 метра, дори не може да пробие повърхността му. Температурите редовно падат под минус 45 градуса по Целзий с ветрове до 320 км/час.

Старите карти казвали: „Тук са чудовищата.“

Нещо изглежда се случва на този тайнствен континент на Южния полюс. Много хора предполагат, че Антарктида е някаква извънземна база.

p.s. Qantas извършват туристически полети до Антарктида още през 1994 г. и до сега. Въпреки човешката простотия родена от конспирации Qantas 787-900 Dreamliner продължа да лети над Антарктида пълен с туристи. Благодарим за коментара на Николай Петров от Фейсбук.

НП/2023