Новини

Загадката с „Парадокса на Ферми“ продължва да изненадва

Парадоксът на Ферми продължава

да измъчва умовете на учени и философи. Въпросът защо въпреки потенциалното множество цивилизации във Вселената все още не сме открили никакви сигнали от извънземен разум остава без отговор.

Нови изследвания в астрофизиката обаче предлагат различна гледна точка по този въпрос.

Научна статия, публикувана в The Astrophysical Journal, представя работата на изследователите Wenjie Song и He Gao, които решават да подходят към парадокса на Ферми от вероятностна гледна точка.

Техните открития може да разкрият

някои от мистериите за това защо все още не сме общували с извънземни.

Според изследователите ключови фактори при определянето на броя на комуникиращите извънземни цивилизации (CETI) са вероятността за възникване на живот и етапът на еволюция на звездата-домакин на планетата.

Деветте сценария, създадени от изследователите, предлагат различни концепции, при които CETI могат да бъдат редки или често срещани.

Ако CETI са редки, от порядъка на 110 в целия Млечен път, тогава една комуникираща цивилизация може да трябва да оцелее 400 000 години, преди да получи сигнал от друга.

В най-добрия случай, с около 43 000 CETI, ще отнеме най-малко 2000 години на една комуникираща цивилизация да получи първия си поздрав от космоса.

Прогнозата на учените

Оказва се, че дори да има десетки хиляди CETI, може да им отнеме повече от достатъчно време, за да се открият един друг.

Изследователите посочват, че има възможност цивилизациите да се самоограничават поради различни заплахи, като проблеми с населението, ядрено унищожение, изменение на климата и дори внезапни космически катастрофи.

Авторите от Пекинския университет предполагат, че ако аргументът за Страшния съд е верен, тогава можем да останем изолирани от други цивилизации до нашето изчезване.

Може би ключът към разрешаването

на парадокса на Ферми се крие в непредсказуемата природа на живота и еволюцията на цивилизациите.

Настоящите подходи към търсенето на извънземен живот подчертават ограниченията на настоящите ни методи за откриване на такъв.

Но междувременно не изключват възможността за бъдещ контакт с извънземни.

Въпреки многото неизвестни, едно е ясно – мистерията Ферми все още ни кара да се замислим за мястото на човека в необятната Вселена.

И дори какво може да се крие зад поредицата от звезди и планети в нашия небесен океан…