Новини

Загадката на скалата с крила и легендите на индианците навахо

Наречена „Скалата с крила“,

легендите разказват как Шипрок е парче земя, превърнало се в птица, носейки на гърба си народа на навахо.

Шипрок представляват скална формация, която се издига на над 500 метра височина в Сан Хуан Каунти, Ню Мексико. На езика на индианците навахо думата Шипрок се превежда като „крилатата скала”.

Древната легенда на индианците Навахо гласи,

че огромна птица ги е пренесла от мястото им на обитаване до тези земи. Скалната формация и околната земя са много важни за навахо.

В една от легендите се разказва, че след като заживяли върху монолита, като слизали от него, само за да пият вода и да търсят храна, той бил ударен от светкавица.

Жените и децата останали горе, а мъжете, които били долу, нямало как вече да стигнат до тях, за да им донесат храна и вода.

Затова се смята за табу

хора да се изкачват на върха, тъй като могат да разсърдят духовете на покойниците.

Друга легенда разказва, че скалата Шипрок лекувала и че тя е част от гигантски лечител. Тялото му е направено от планините Чъска, а планините Каризо представляват краката му.

Древна легенда на индианците навахо разказва за огромни летящи чудовища, които свивали гнезда върху върха и се хранели с хора.

Някои смятат, че името на скалната формация идва от това, че върхът прекалено много прилича на огромен кораб от деветнадесети век.

Близо до скалната формация се намира и градът Шипрок, който е получил името си от нея.

Скалната формация Шипрок играе важна роля в религията на индианците навахо, в тяхната митология и в ритуалите им.

Шипрок е образуван от вулкан, който е изригнал преди 30 милиона години. Магмата, която застивала и ставала твърда, играе важна роля в културата на индианците навахо, които я смятали за свещена.

Централната част на Шипрок е петстотин метра в диаметър. Скалната формация е съставена от вулканична маса.

На практика тя е ерозирал участък от гърлото на вулкан. Най-вероятно скалата се е формирала първоначално на около три хиляди стъпки под земната повърхност.

Но след милиони години на ерозия се е показала над земната повърхност. Така днес учените смятат, че загадъчната скала не е нищо друго освен естествено образувана.

НП/ АС