Новини

Загадката на Червената кралица на маите

Гробовете на Червената кралица и Пакал II

са най-големите и най-сложните от всички, открити в древния град на маите Паленке. Те са археологически датирани между 700-600 г. пр. Хр.

Кралицата умира през 667 г. и при полагането й в саркофага тялото е било боядисано с червена отровна боя.

Затова археолозите я кръщават Червената кралица

През 1994 г. гробницата е била разпечатана от археолозите, а от вътре е излязъл отровен газ. 1300 г. в нея е имало живак и други токсични материали, както и много видове бактерии. Целта е била всеки,

Който оскверни паметта на кралицата да бъде наказан

Скелетните останки на т.нар. „Червена кралица” са научно анализирани с помощта на редица методи.

Доскоро не беше ясно дали откритата Червена кралица, починала преди 1300 години, е съпругата на Пакал II или е била началник на древния метрополис на маите, известен някога като Лакампха – място на големите води.

Един от изследователите

на останките на Червената кралица успява да извлече проба от един от прешлените.

Пробата била дадена на специалисти по геохимия в Мадрид, които установили, че колагеновите влакна от прешлена са в достатъчно добро състояние, за да се опитат да извлекат ДНК.

Въпреки че не за първи път останките на Червената кралица били подложени на изследвания, резултатите предоставяли нова информация за загадъчната фигура от историята на маите.

Използвайки ДНК, въглерод 14 и реконструиращия метод

учените изключвали едно по едно предположенията за самоличността на Червената кралица. На финала на проучването те установяват самоличността й.

Червената кралица се оказва Tz’ak-b’u Ajaw, съпругата на Пакал II, майка на двамата съновници на Паленке и баба на последния майски владетел.

Загадката не е разгадана напълно. Независимо от новите анализи археолози и антрополози признават, че биографията на Червената кралица е все още непълна.

НП/2023