Гледайте филма

Пробуждането. Можем ли да излъжем Матрицата?

София, вторник 26 септември 19:00 кино Люмиер. Билети на касите на НДК

ВИЕНА, неделя 1 октомври 18:00 Hollywood Megaplex Gasometer. Билети на epaygo.bg

Хасково, четвъртък 5 октомври 18:00 ДКТ „Иван Димов“. Билети на касата на театъра.

ВАРНА, четвъртък 12 октомври 19:00 Фестивален и конгресен център. Билети на fccvarna.bg

Тайни и загадки

Загадъчната Атлантида може наистина да е съществувала?

Загадката около древните цивилизации, които са населявали Земята преди предполагаемия потоп, е омайна и вдъхновява интерес у много хора.

Този тематичен въпрос често предизвиква дискусии и спорове, но няма научни доказателства или конкретни отговори.

Вместо това, имаме различни митологични и археологични доказателства, които може да ни предоставят една представа за този период преди потопа.

Атлантида

Една от най-известните и загадъчни исторически легенди, свързани с древни цивилизации преди потопа, е митът за Атлантида.

Още Платон споменава Атлантида в два от своите диалози: „Тимей“ и „Крития“.

Там той разказва на събеседниците си, че като бил дете, неговият дядо Критий му разказвал приказката за Атина и Атлантида, която чул от поета Солон, който пък на свой ред я чул от жрец в Саис, когато пътешествал в Египет. 

Според неговите писания, Атлантида била голям островен континент, разположен извън „Стълбовете на Херакъл“ (който се смята, че представляват Гибралтар) и се намирала на запад от средиземноморската цивилизация.

Островът Атлантида се описва като

изключително богат и могъщ, с великолепна архитектура и технология. Някои от авторите твърдят, че атлантите са имали достъп до пътуване в космоса.

Според Платон, на Атлантида управлявали мъдри и справедливи владетели, но тя била наказана от боговете поради нейната гордост и злоупотреба с властта.

Главното наказание, според легендата, било потъването на целия континент в морето, което се случило заедно с голямо земетресение и наводнение.

Въпреки че Атлантида се смята за митичен остров и никога не е била открита, този мит събужда интерес и фантазия на хора през вековете.

Множество теории и спекулации

са били предложени от учени и търсачи на приключения за местоположението и съществуването на Атлантида.

Но ярки и категорични доказателства за реалното ѝ съществуване все още липсват, твърдят скептиците археолози.

Но безпристрастни археологични изследвания и научни експедиции не спират да търсят древния континент, за да се потвърди или опровергае историята на Атлантида.