Новини

Започва ли колонизацията на Луната? Автономни роботи ще владеят спътника

През следващите десетилетия, човечеството може да създаде автономна колония от роботи на Луната. Това е първата стъпка от мащабен план, който ще доведе до колонизирането на нашата Слънчева система.

Учени от космическия център Кенеди на НАСА разработват система, чрез която Слънчевата система ще бъде завладяна. Това ще се случи чрез създаването на колонии от автономни роботи. Според анализите е необходимо да се изпратят най-малко 12 тона полезен товар на нашия естествен спътник, за да има успех мисията.

Както марсохода Curiosity на Марс се контролира от Земята, населението на роботи първоначално също ще се управлява дистанционно от Земята. След това колонията постепенно ще стане автономна с помощта на лунни материали и астероиди, които биха осигурили на роботите неограничени количества от минерални ресурси и енергия.

Марсоход

Експертите прогнозират, че в рамките на няколко десетилетия и без допълнителни инвестиции, обемът на промишленото производство на Луната ще бъде милиони пъти по-голямо от това, произведено в Съединените щати. В същото време руското правителство има отделен план, който цели завладяване на лунни територии.

Наскоро руската Роскосмос обяви плана си за създаване на постоянна лунна база чрез изпращането на 12 космонавти на спътника. Според Роскосмос, контролния пост ще се използва предимно за научни изследвания и добиване на скъпоценни минерали. Въпреки това, според много изследователи плановете на Русия не са само с научна цел и контролният пост може да има военно предназначение.

По-рано от руската космическа агенция заявиха, че се надяват проектът да стартира успешно през 2024г. чрез изпращането на лунна сонда, преди кацането на космонавти през 2030 г.

По-всичко личи, че битката за Луната ще бъде голяма, а колонизацията вече започва.

НП