Съзнание

Ще се оттегли ли YouTube от Русия?

Видеоплатформата YouTube може да се отттегли от територията на Русия. Това би могло да се случи, ако се приеме внесен в Държавната дума законопроект, ограничаващ дела на чуждестранните собственици в компании за аудиовизуални услуги с професионално съдържание.

Понятието „организатор на служба за аудиовизуални услуги“ обхваща и YouTube, където потребителите качват и съдържание, което е собствено производство. Ако проектът бъде приет, YouTube може да напусне Русия, обобщава вестник „Комрсант“, цитиран от ТАСС.

На YouTube се хоства и професионално, и потребителско съдържание, но в момента няма начин да се разграничава едното от другото. Освен това с приемането на закона може да се вдигнат допълнителните разходи за създаване на нова инфраструктура.

Руските мобилни оператори Вимпелком и МТС също се обявяват против приемането на закон, ограничаващ дейността на чуждестранни онлайн филмови канали.

От 1 юни 2017 г. чуждестранното участие в руски компании за аудиовизуални услуги може да бъде ограничено до 20%, предвижда законопроектът, лансиран от холдингите „Газпром медиа“ и „СТС медиа“.

По думите на неназован събеседник на вестника проектът е бил написан специално против американската компания за видеоуслуги Netflix, заявила през януари, че се насочва към руския пазар.

Бгнес