26 април 2024

Среща с приятелите на "Новото познание" в Германия, Мюнхен, Хотел "Крафт"

Записвания на телефон
+4917687889777

Новини

Има ли обитаема планета извън Слънчевата система?

Планетата Проксима Б, която наскоро беше открита от учените и прилича на Земята по свойства и размери, разполага със значителни водни запаси и има вероятност там да се развива живот. Този път заключението идва от швейцарски учени, които твърдят, че около звезди кръжат подобни на Земята небесни тела, които са по-подходящи за живот, отколкото горещите и газовите гиганти.

Ян Алиберт от университета в Берн твърди, че използваните при анализа модели много точно възпроизвеждат свойствата на планетите, които приличат на Проксима Б и на други планети, открити през последните години. Интересно е, че според изчисленията планетите, които са на малко разстояние от червени джуджета, обикновено са малки.

Двамата учени направили компютърен модел на планетарен „родилен дом” на типично червено джудже. Изчисленията им показали, че преобладаващата част от планетите, които се оформят около неголеми звезди, наистина имат относително малка маса и по свойства напомнят Земята и други скалисти планети.

Моделът на Алиберт и Бенц показва, че почти всички такива планети трябва да имат значителни водни запаси – около 90% от масата им ще са скали, а 10% – океани.Обаче прекалено много вода може да ограничава възможностите за зараждане на живот там, защото голямото количество водни пари в атмосферата може да влоши климата и да предизвика много силен парников ефект.

---

Учените обаче предлагат различни модели. Имайки предвид масата на планетата, астрофизикът Бастиен Брюгер от Астрофизическата лаборатория в Марсилия е моделирал каква може да е структурата на планетата, в зависимост от различните и съставки. „Дори ако не знаем радиуса на планетата, все пак може да се опитаме да получим някаква представа как би изглеждала тя“, казва Брюгер.

Така според него, една от възможностите е Проксима Б да е подобна на Меркурий – с изпечена от звездата си повърхност и 6% по-малка от Земята като диаметър. Тази плътна и напълно суха версия ще се състои от метално ядро, което съставлява две трети от масата на цялата планета. Другата възможност е воден свят, покрит от океан с дълбочина 200 километра. На дъното на този океан налягането ще е толкова високо, че водата ще е под формата на лед, който ще обвива скалиста мантия и метално ядро.

Все пак, малките планети около звезди – червени джуджета са най-вероятните кандидати за „втора Земя”, на която може да се развива живот. До момента обаче научната общност е в етапа на „опипване на почвата“ и всяко ново изследване носи след себи си все по-различна и разколебаваща информация.

Риа Новости/BBC