26 април 2024

Среща с приятелите на "Новото познание" в Германия, Мюнхен, Хотел "Крафт"

Записвания на телефон
+4917687889777

Новини

Защо Луната не може да бъде заселвана?

Астрономи разбраха защо спътника на Земята не може да бъде заселван от хора. Луната е бомбардирана от метеорити със 100 пъти по-голяма честота, отколкото са смятали учените досега. Това установиха американски изследователи от щата Аризона и от Корнуелския университет.

Такива метеоритни дъждове представляват заплаха за евентуални космически селища. Астрономите проучиха снимки от лунната повърхност, получени с помощна на автоматичната междупланетна станция Lunar Reconnaissance Orbiter. От 2009 година камерата на апарата е направила около 1 милион изображения с висока резолюция. Върху 14 000 фотографии са били заснети едни и същи участъци, което позволява да се направи сравнителен анализ.

---

Учените открили 222 наскоро сформирани кратери, чийто диаметър варира до няколко десетки метра. А това доказва, че на Луната постоянно падат метеорити. Астрономите открили също 47 000 промени в релефа на лунната повърхност, възникнали от парчета разтопени породи. Те са получени от удара на метеоритите с повърхността.

Според изследователите метеоритните дъждове вдигат голямо количество лунна прах, която след бавно се отлагат обратно. Това означава, че следи от астронавти на САЩ, кацнали на планетата, ще изчезнат много по-бързо, отколкото се предполагаше досега.
Източник: Бгнес