Новини

Кой ще бъде новият председател на ЕС?

На първата си за годината сесия в Страсбург Европейският парламент избира новото си ръководство. Предвижда се дебатите по определянето на следващия председател на ЕП да започнат тази вечер с представянето на седемте кандидати за ръководния пост. Кой ще застане начело на съюза? Кандидатите са само от четири държави – Италия, Белгия и Румъния и Великобритания.

Списъкът на кандидатите включва Елеонора Форенза (група „Европейска обединена левица“, Италия), Джийн Ламбърт (Зелени, Великобритания), Джани Питела (социалисти и демократи, Италия), Лауренцио Ребега („Европа на народите и свободата“, Румъния), Хелга Стевенс (Европейски консерватори и реформатори, Белгия), Антонио Таяни (Европейска народна партия, Италия), Ги Верхофстат (АЛДЕ, Белгия).

Утре предстои гласуването на евродепутатите, с което новият председател ще бъде избран за следващите две години и половина. Тайното гласуване ще бъде председателствано от досегашния ръководител на ЕП Мартин Шулц.

Процедурата предвижда председателят да бъде определен с до четири гласувания. Ако никой от кандидатите не спечели абсолютно мнозинство от подадените действителни гласове в първите три гласувания, председателят ще бъде избран с обикновено мнозинство в четвъртия, последен тур. В последното гласуване се състезават двамата кандидати, които са получили най-много гласове на третия тур. Нови кандидатури могат да се появят преди всяко от първите три гласувания.

Сред останалите теми от сесията утре се очаква ЕП да изрази настояване за връщането на „черния списък“ за пране на пари за държави извън ЕС. Възможно е ЕП да поиска Европейската комисия да преразгледа своя списък на страни, които се възприемат за опасни по отношение на изпирането на пари и финансирането на тероризма. В проекта за резолюция се предлага списъкът да бъде разширен с територии, в които данъчните престъпления са улеснени.

Списъкът на ЕК се състои досега от 11 страни, включително Афганистан, Ирак, Босна и Херцеговина и Сирия, в които се наблюдават стратегически слабости за противодействие на изпирането на пари и финансирането на тероризма. Граждани и дружества от страните, включени в този списък, преминават по-строги от обичайните проверки, когато се регистрират в ЕС. Ако евродепутатите одобрят връщането на списъка на ЕК, комисията ще може да го разшири.

Източник: БТА