Работната група по околната среда към американското министерство на земеделието анализира 48 плодове и зеленчуци, отглеждани с обичайни практики. Установено е, че ягодите и спанакът съдържат най-много пестициди, а царевицата и авокадото – най-малко, съобщава „Медикъл дейли“.
Въпреки старателното измиване и дори белене на повече от 36 000 проби, в храните останали общо 178 пестицида. „Мръсната десетка“ – с най-високо ниво химикали, се състои от ягоди, спанак, нектарини, ябълки, праскови, целина, грозде, круши, череши, домати, камби и картофите.
Русе, Доходно здание - зала "Европа"
16 октомври 2024 от 19:00 ч.
ПРОБУЖДАНЕТО:
Можем ли да излъжем матрицата?
Филм на Стойчо Керев
Всички те дали положителна реакция за редица различни пестициди и имали по-висока концентрация на синтетични химикали от останалата продукция. Ягодите съдържали най-малко 20 пестицида.
Храните с най-малко пестициди са царевицата, авокадото, ананасът, зелето, кромидът, замразения грах, папаята, аспержите, мангото, патладжаните пъпешите „Медна роса“, кивито, оранжевият пъпеш (Канталуп), карфиолът и грейпфрутът. Само 1% от пробите сладка царевица и авокадо са имали доловими нива пестициди.
От неправителствената организация Съюз за храните и земеделието, която представлява производителите на плодове и зеленчуци, твърдят, че потребителите на трябва да се безпокоят от резултатите, защото Работната група по околната среда не е използвала научен подход.
Най-важното според производителите е селскостопанската продукция да не се замърсява, плодовете и зеленчуците да се мият старателно, да се съхраняват на студено и отделно от сурово месо, пилета и морска храна.
БТА