26 април 2024

Среща с приятелите на "Новото познание" в Германия, Мюнхен, Хотел "Крафт"

Записвания на телефон
+4917687889777

Новини

Белият дом: Списъкът със забранените държави е бил разработен от администрацията на Обама

Федерални съдии от няколко щата последваха примера на колегата си от Ню Йорк и забраниха депортацията на хора, засегнати от указа на президента Доналд Тръмп, забраняващ влизането на граждани на седем мюсюлмански страни в САЩ, предаде Ройтерс. Съдии от Масачузетс, Вирджиния и щата Вашингтон в събота и неделя издадоха съответните решения.

Министерството на вътрешната сигурност на САЩ заяви в изявление, че „ще се съобрази със съдебното разпореждане“, като същевременно ще прилага указа на Тръмп, за да „гарантира, че тези, които влизат в САЩ, не представляват заплаха за страната ни и за американския народ“.

Говорителят на Белия дом Шон Спайсър каза, че списъкът от седем държави първоначално е бил разработен от администрацията на президента Барак Обама, предаде ТАСС. Има други 46 страни с предимно мюсюлманско население, което не са били включени в списъка, допълни той.

Лидерът на демократите в Сената Чък Шумър настоя държавният глава да оттегли указа, тъй като заради него САЩ изглеждат „по-малко хуманни, по-малко безопасни, по-малко американски“. Шумър се зарече, че демократите ще представят законодателство, чрез което да противодействат на указа. Републиканският сенатор Джон Маккейн днес определи документа като „объркващ“ и повдигащ множество въпроси.

Ефектът от имиграционните мерки на Тръмп „в някои райони вероятно ще дадат на Ислямска държава нови основания за пропаганда“, каза Маккейн и запита защо сред засегнатите страни е Ирак, където американската армия се бори заедно с иракските въоръжени сили срещу терористичната групировка. Маккейн бе подкрепен от колегата си Линдзи Греъм.

„Опасяваме се, че в крайна сметка този указ ще се превърне в собственоръчно нанесена рана в борбата срещу тероризма“, посочиха сенаторите в изявление, подчертавайки, че САЩ не бива да спират притежателите на зелени карти „да се върнат в страната, която наричат свой дом“.

Те изразиха опасение, че указът „може повече да помогне на терористите да набират членове, отколкото да подобри сигурността ни“.

Сенатор Маккейн също така посочи, че е разтревожен от включването на главния стратег и бивш ръководител на предизборната кампания на Тръмп Стивън Банън в Съвета за национална сигурност.

Източник: БТА