Новини

Дали астероидите са най-голямата заплаха за човечеството?

Гениалният британски учен Стивън Хокинг твърди, че астероидите са една от най-големите заплахи за човечеството. Той отправи предупреждение, че потенциален сблъсък с тях може да унищожи живота на планетата. Във видео, заснето за Деня на астероида – глобална кампания за разясняване на опасността, която представляват астероидите за Земята и за търсене на начини за справяне с нея, Хокинг казва: „Една от най-сериозните заплахи за интелигентния живот във Вселената е високата вероятност от сблъсък на астероид с обитаеми планети“.

Според учения въпросът не е „дали“, а „кога“ ще се разиграе подобен апокалиптичен сценарий. НАСА и други световни космически агенции следят хиляди близкоземни астероиди, но според много учени те са само малка част от дебнещите космически заплахи.

„Известни са ни само около 15-20 процента от обектите с големина, надхвърляща няколко стотици метра. Ако подобен обект удари Земята, може да причини регионални щети в дадена страна или дори континент“, казва астрономът Патрик Мичъл.

В момента няма тестван метод за справяне с астероид на път да удари планета. Сред идеите за избягване на заплахата е изпращането на космически кораб, който да отклони обекта от курса му. Вариантът за ядрено взривяване се отхвърля, тъй като има опасност астероидът да бъде раздробен на хиляди по-малки късове, които ще продължат да бъдат заплаха.

Колкото повече научаваме за тези обекти, толкова по-подготвени ще бъдем да предотвратим потенциално опасен за нас сблъсък“, отбелязва астрономът Каролин Шумейкър, една от съоткривателките на кометата Шумейкър-Леви 9, която през 1994 г. удари Юпитер.

Източник: БТА