Съзнание

Какво си казаха Тръмп и Путин по телефона?

Президентите на Русия и САЩ – Владимир Путин и Доналд Тръмп са провели 45-минутен официален разговор по телефона. Говорителят на Белия дом Шон Спайсър съобщи в Туитър за началото на разговора Тръмп – Путин. Той помести снимка от Овалния кабинет, където Тръмп на бюрото си говори по телефона, заобиколен от вицепрезидента Майкъл Пенс, съветника по националната сигурност Майкъл Флин, началника на кабинета Райнс Прийбъс и политическия съветник на президента Стивън Банън.

Кремъл пък съобщи, че Владимир Путин поздравил американския си колега Доналд Тръмп за официалното му встъпване в длъжност и му пожелал успех в работата.

Путин и Тръмп са изразили готовност за активна обща работа за развитие на сътрудничеството между Русия и САЩ на конструктивна, равноправна и взаимноизгодна основа. Двамата са изтъкнали колко важно е възстановяването на взаимноизгодните търговско-икономически връзки.

Лидерите са обсъдили и актуални международни проблеми, включително борбата с тероризма, положението в Близкия изток, палестинско-израелския конфликт, стратегическата стабилност, ситуацията около иранската ядрена програма и положението на Корейския полуостров. Засегнати били аспекти от кризата в Украйна.

Приоритетна задача според двамата е да се обединят усилията в борбата с главната заплаха – международния тероризъм. Президентите са изразили воля за реално координиране на руските и американските действия за разгром на групировката „Ислямска държава“ и другите терористични групировки в Сирия, отбеляза Кремъл.

Двамата са се договорили да се работи за насрочване на дати и място за лична среща, както и да поддържат редовни лични контакти.

В изявление на Белия дом телефонният разговор между Тръмп и Путин се определя като позитивен и като първа значителна стъпка към подобряване на отношенията, предаде Франс прес.

„Този положителен телефонен разговор е първа значителна стъпка за подобряване на отношенията между САЩ и Русия, които имаха нужда от възстановяване“, се казва в изявлението.

Разговорът между Тръмп и Путин е продължил около час.