Новини

Какво се крие под големия геоглиф в Овче Поле?

Серафим Александров, Овче Поле, Македония

Във втората по големина котловина в Македония – Овче Поле, се намира огромен геоглиф на повърхността на един малък хълм с размер колкото един футболен стадион.Първите археологически изследвания в Македония, направени от Super Brain Research Group предизвикаха истинска буря в публичното пространство и в научната общност. Напредният начин на работа и съчетаване на модерните технологии на професор Паоло Дебертолис от Триест, Италия и неговия международен екип показаха, че дълбоко под геоглифа в Овче поле съществуват няколко вида подземни води и огромни пространства, които е възможно да са били употребявани за гробове.

---

Символът, който се намира в огромната елипса прилича на знак от линеарното Б писмо, на част от старите етруски писма, но и на старо армейско писмо. За съществуването на този геоглиф народът в Овче Поле знае още от преди години, когато е направена първата снимка от самолет. Мястото все още не получава нужното внимание от официалните учени и институти. До момента са направени основни измервания от Управата за защита на културното наследство, само няколко дни преди изследването на SBRG през юли 2014. С обикновени скенери са намерени няколко куршума и една свирка от Първата световна война, затова се прокрадва и твърдението, че там няма нищо повече от обикновени военни окопи. Все още мястото не е официален археологически обект, въпреки резултатите от проекта на SBRG и близостта му с много други обекти от различни епохи в Овчеполието (официално около 300, неофициално много повече).

---

Първите археологични изследвания в Македония са иницирани от Никола Ристевски от Свети Никола, който е научен асистент в Super Brain Research Group. Заедно с професор Домагой Николич от Имотски, Хърватска поставят хипотезата, че е възможно на мястото да се намира гроб на важна личност от миналото.

Изследванията показват, че символът в геоглифа е еднакъв на констелацията Касиопея и нейното движение около Поларис.

Със софтуери за наблюдаване на небето се уточнило, че Касиопея се е местила като огледална снимка върху геоглифа точно на рождения ден на Александар Македонски 356 година пр.н.е.

Дълго време чените чакат позволение от македонските институции да завършат изследванието си чрез специален георадар, с който би могло да потвърдят получените резултати и да им помогнат на археолозите да отворят геоглифа лесно и без много ресурси. През 2015 на мястото са направени проби под геоглифа и е намерена вода, точно на мястото.

dji_0019-490x276

Миналият месец третият научен труд за геоглифа е публикуван в Journal of Archeology and Anthropology в САЩ. В първите два текста, SBRG обясняват метода им на работа и получените резултати, а в третия научен труд се обяснава архео – астрономската картина, поставеността на небесните тела спрямо геоглифа на земята, с което потвърждават, че ако там има гроб, възможно е тялото да е свързано с времето на Александар Македонски.

В непосредствена близост на геоглифа се намира Градище до селото Кнежйе, където археолозите още от 1976 година предполагат, че се е намирала престолнината на древните Пеони (Пайони), Бела Зора. Самият символ може да се срещне и на артефакти от неолита, намерени в България и Сърбия. Дори и да е направен в по-ново време (символа от горе, а хълма потвърдено е изкуствен), геоглифа с неговата символика представлява значително място не само за Македония, но и за целия свят. Районът, в който се намира геоглифа е наричан Канда, топоним, който ясно обяснява как символите същевременно са езотерични и екзотерични.

---

Огледалната снимка представлява позицията на Касиопея върху геоглифа в точно определена дата както на небето, така и на земята. Екипът на Super Brain Research Group досега е работил в Италия, Хърватска, Босна и Херцеговина, Сърбия, Малта, Франция и Португалия. Скоро ще бъдат публикувани първите книги, като резултат на дългогодишната работа и изследване на културното и природно богатство на Овче Поле. Неофициално се твърди, че управата за защита на културното наследство в Македония иска да разкопае геоглифа.

Източник: www.loza.mk

Автор: Серафим Александров, Овче Поле, Македония