Новини

Какво става с тялото и ума след смъртта, за учените си остава загадка

Според ново проучване мозъчната активност може да продължи повече от 10 минути след като тялото е умряло. Канадски лекари от едно интензивно отделение са установили, че мозъкът на човека продължава да работи. Дори и след като той е обявен за клинично мъртъв. Посредством набор от обичайни измервания, включително липса на пулс и нереагиращи зеници, лекарите потвърдили, че пациентът е мъртъв. Но изследванията показали, че мозъкът на пациентите изглежда продължавал да работи и да излъчва същия вид мозъчни вълни, които се наблюдават по време на дълбок сън.

В проучване, в което е отбелязано, че констатациите могат да доведат до нови медицински и етични предизвикателства лекарите обобщават. „Единичните изблици на делта вълни са продължили след прекратяването и на сърдечния ритъм и на артериалното налягане“. Резултатите са докладвани в ново изследване публикувано от екип от University of Western Ontario.

София Съмър фест

24 юли 2024 от 20:30 ч.

ПРОБУЖДАНЕТО

Един филм на Стойчо Керев

Купете билети

Само един от четиримата проучени са показали наличието на дълготрайна и загадъчна мозъчна дейност. Докато активността при повечето пациенти е затихвала преди тяхното сърце да спре да бие. Но мозъците на всички се държали различно в минутите след тяхната смърт – добавяйки допълнителна загадка относно онова, което се случвало с тях след смъртта.

Лекарите не знаят каква може да е целта на тази мозъчна активност. Те предупреждават срещу правенето на твърде много заключения от толкова малка извадка. Но според тях е трудно да се приеме, че тя е резултат от грешка, тъй като цялото медицинско оборудване е функционирало изправно.

Доскоро изследователите са смятали, че почти цялата мозъчна активност приключва в един огромен мистериозен взрив, възникващ около минута след смъртта. Тези проучвания, обаче, са базирани на изследвания на плъхове ‒ при хората не е установен подобен ефект.

„Ние не наблюдавахме възникване на делта вълна в рамките на 1 минута след спирането на сърдечната дейност при нито един от нашите четирима пациенти“, отбелязват те в новото изследване.

Какво става с тялото и ума след смъртта, за учените си остава загадка. Например две други проучвания от миналата година сочат, че в дните след смъртта на хората, гените изглежда продължават да функционират. Учудващо при това дори още по-енергично.

НП/2017©