Съзнание

Бил ли е агент на тайните служби Лех Валенса?

Институтът по съдебна експертиза в Краков е потвърдил автентичността на документите за агентурното минало на носителя на Нобелова награда за мир, бивш президент на Полша и лидер на известния профсъюз „Солидарност“ Лех Валенса. От Института по национална памет (ИНП) са проверили около хиляда страници.

Експертите са имали съмнения само по отношение на определени книжа, които не са повлияли върху крайното заключение на експертите: Валенса е сътрудничил на тайните служби на Полската народна република. Официално тази информация ще бъде представена по време на пресконференция във вторник, 31 януари.

София Съмър фест

24 юли 2024 от 20:30 ч.

ПРОБУЖДАНЕТО

Един филм на Стойчо Керев

Купете билети

„Това е лъжа. Надявам се, че ако съдилищата работят добре, това ще бъде доказано“, коментира самият Валенса. Според него, сътрудничеството му с тайните служби е били абсолютно невъзможно.

На 22 февруари 2016 г. ИНП публикува намереното в дома на бившия министър на вътрешните работи ген. Чеслав Уръду лично дело на агента, работил под псевдонима Болек, включително собственоръчно написан ангажимент за сътрудничество, подписан „Лех Валенса „Болес“. Текстът на документа гласи: „Аз, долуподписаният Лех Валенса, син на Болеслав и Феликса, роден през 1943 г., обещавам да пазя в тайна съдържанието на разговорите ми с членове на службите за сигурност. Също така се ангажирам да сътруднича със службите за сигурност и да се боря срещу враговете на Полската народна република. Ще предавам информацията в писмен вид. Сътрудничеството си със службата за сигурност ще пазя в тайна и няма да разкриват даже пред семейството си“.

Самият Валенса многократно е заявявал, че „папката Болек“ е фалшификат, направена от комунистическите власти, за да го компрометират в периода на растяща популярност на „Солидарност“.

ТАСС