Хипотези

Вселената крайна или безкрайна е?

Вселената крайна или безкрайна е? В научния свят има много хипотези и мнения по този въпрос.

Според скорошна теория на японски учени, няма тъмна енергия във Вселена с граници. Но какво тогава е извън космоса и как при такива условия би могла да изглежда границата на края на Вселената?

Дълго време се смяташе, че космическото пространство е изпълнено с обикновена материя – звезди, планети, астероиди, комети и силно разреден междугалактически газ. 

В този случай обаче ускореното разширяване, 

открито през 20-ти век, противоречи на закона за гравитацията, според който телата се привличат едно към друго. Гравитационните сили биха забавили разширяването на Вселената, но не биха го ускорили по никакъв начин.

Тогава възниква хипотезата, че Вселената е изпълнена предимно не с обикновена материя, а с някакъв вид „тъмна енергия“, която има специални свойства. 

Никой обаче не знае какво представлява и как работи, но според една теория 70% от Вселената се състои от тази тъмна материя.

Вселената няма край 

Според хипотезата, изложена от учени от Балтийския федерален университет „Емануел Кант“, разположен в Калининград, Вселената има граници, но в същото време й липсва същата тъмна енергия, която беше спомената по-горе.

Тази теория обаче, въпреки че „съдържа“ целия Космос в определени граници, не дава точен отговор на въпроса как изглежда краят на Вселената при условие на продължаващото й разширяване.

Сапунен мехур, който може да се спука

Концепцията, която е много близка до концепцията на балтийските учени е предложена от техния колега от Калифорнийския университет Андреас Албрехт. 

Той също така вярва, че краят на Вселената съществува въпреки продължаващото й разширяване. Албрехт обаче принадлежи към крилото на учените, които са склонни да вярват, че експанзията в крайна сметка ще спре.

За достъпност на своята теория той предлага Вселената да бъде изобразена като сапунен мехур, който винаги има краен размер.

Въпреки това като учен Албрехт не смее да назове къде е краят на Вселената и какво е по-далеч от нейните граници.

Вълнова теория за края на Вселената

Трудно е да се обвинява Албрехт за липсата на данни. Това се дължи на такова свойство на космоса като космическо фоново излъчване образувано от първите атоми, според теорията за Големия взрив.

Но в същото време реликтовата доктрината позволява на специалистите да разгледат вълновия спектър на космоса. Изследванията в тази област накараха учените да предположат, че ако Вселената наистина е безкрайна, тогава тя съдържа вълни с много различни дължини на вълната.

Досега обаче астрофизиците не са успели да определят точната форма и границите на Вселената. 

Остава само да изчакаме, защото подобни проучвания често продължават с години.

НП/2024