26 април 2024

Среща с приятелите на "Новото познание" в Германия, Мюнхен, Хотел "Крафт"

Записвания на телефон
+4917687889777

Съзнание

Враг ли е тъмнината, която използва магията за своите ритуали?

Жените, които се възприемат за вещици и се занимават с магия стават все повече. Безспорно има такава световна тенденция и това не е тайна. Но запознати ли сте, че си имат и своя религия?

Уика е съвременно неопаганистично религиозно движение. Новоезическата религията на модерните вещици.

От къде идва Уика?

Духовните й корени са в най-древното изразяване на почит към природата. Уика разглежда Божеството, като Богиня и Бог и в този смисъл е политеистична.

Уика приема практиката на магията и прераждането като процес. Обикновено последователите на Уика се идентифицират с думата вещица.

Названието Уика (Wicca) е англосаксонска дума и значи промяна. Така Джералд Гарднър е нарекъл религията, която е създал преди 60 години.

След успеха на неговата доктрина са възникнали още много клонове на Уика, доста еклектични и разнообразни по своята природа.

Уика признава, че Богът и Богинята са двете лица (проявления) на Единната Божествена Реалност – наричана още Единният, Великият или Древният (Ancient Ones). Или че „Богът и Богинята са Едно в Любовта.“

Онова, което наричаме тъмнина не ни е враг. Уика е религия,която признава и почита тези две начала – светлото и тъмното.

Макар че приема Светлината за водеща, Уика не от- хвърля мрака.Тъмнината се свързва не толкова с нещо „лошо“, колкото с неизвестното, подсъзнателното, мистерията.

Дълбоко в сърцето на тъмнината сияе чудна, невиждана светлина, в сърцето на хаоса се крие неочакван порядък.

Богинята

Тя е позната под много имена: Изида, Артемида, Хеката, Диана, Арианрод, Атина, Керидуен, Дану, Гея и безброй други имена.

Всики Богини са всъщност Една Богиня. Обикновено се свързва с Луната. Има три лица: Девица, Матрона и Старица.

Когато Луната е нова, тогава е периода на младата Богиня – Девицата. Тя носи невинност, младост, радост, красота. Тя е също и съблазнителка, но осъзнава своята сексуална сила.

Когато Луната стане пълна, тогава е времето на Матроната – Майката. Тя се грижи за своето дете.

Сега Женствената Божествена Мощ е достигнала своя връх. Майката е и лъвица, която ще се бори до смърт, за да защити рожбата си.Символизира се от зрялото жито и плодовете.

И след пълнолунието, по време на смаляващата се луна, идва времето на старицата. Тя носи мъдрост, но понякога и зло.

Тя отнема живота. Хеката е именно най-типичното проявление на Старицата – Тъмната Богиня.

Това зло е необходимо, за да се защитаваме и за да изчистим старото и ненужното и да проправим път на Новото.

Богът

Той също е познат под много имена: Херне, Пан, Кернуноос, Адонис, Озирис, Хермес, Тот, Зевс.

Богът е посредник между Висшето и Нисшето и се свързва в Кабалата с Тифарет – Слънцето.

Също има три лица и Светъл и Тъмен аспект. Богът често е наричан Рогатият Бог, защото Кернунос и Пан са най-ярките му проявления -олицетворения на Природата, Пролетта и Живота.

Името „Рогатият“ може да предизвика негативни асоциации с християнския Сатана, но двете божества нямат нищо общо и не бива да се бъркат.

Разликата е в това, че Сатана (или Сет) е носител на Сатурновите енергии, а Рогатият Бог на Уика е Слънчев Бог.

Колкото до това защо Богът на Уика е Рогат Бог, то е защото той олицетворява креативните сили на Земята и Природата.

Освен това Богът на Уика олицетворява Вечното Възраждане. Той се ражда по време на празника Юле (24-ти Декември, Коледа), когато се ражда и Слънцето, дарява Земята и Богинята с Любов и Светлина.

Умира тогава, когато и Слънцето (настъпването на Есента – 23-ти Септември) и после отново се ражда на следващата Коледа.

Святата Жертва, която Рогатият Бог прави е нужна, за да даде нов живот на Земята, Природата, живите същества и дори Вселената. Всяко нещо умира, но пак ще се възроди.

НП/2020