Новини

Вулканите на Марс са на възраст над 2 млрд. години

Учени са установили, че на планетата Марс има действащи вулкани от най-малко 2 млрд. години. Това е станало ясно, след анализи на марсиански метеорит, открит на африканския континент през 2012 г. Откритието прави вулканите на Червената планета едни от най-старите в цялата Слънчева система.

Според водещия учен на изследването геолога проф. Том Лапън от Университета в Хюстън, Тексас, откритията дават нови сведения за това как е еволюирала Червената планета и каква е била през времето нейната вулканична активност. Основна част от информацията, с която учените на Земята разполагат за устройството и състава на марсианските вулкани, идва от метеорити. Преди близо 1 млн. години нещо е ударило повърхността на Марс, улучвайки вулкан или равнина, покрита с лава. Този сблъсък е изстрелял в космоса множество каменни късове, фрагменти от които са попаднали и на земната повърхност като метеорити. Чрез анализ на отделни субстанции, открити в тези каменни късове, се осигурява информация за възрастта им, източникът на магма, който ги е образувал, времето, през което са били в Космоса, както и колко дълго самите те се намират на земната повърхност.

София Съмър фест

24 юли 2024 от 20:30 ч.

ПРОБУЖДАНЕТО

Един филм на Стойчо Керев

Купете билети

Откритият през 2012 г. метеорит, известен като „Североизточна Африка 7635“ представлява вулканичен камък, наречен шерготит. Досега са открити 11 метеорита със сходен химически състав и време на „изстрелване“ в космоса. „Виждаме, че те идват от сходна вулканична структура“, каза Лапън. „Като се има предвид че те имат и същото време на изстрелване, можем да заключим, че те идват от едно и също място на Марс“, допълни той.

Заедно тези метеорити осигуряват информация за това конкретно място на Червената планета. Предишни анализи на метеорити са показали, че те датират отпреди 327 млн. до 600 млн. години. За разлика от тях обаче, анализираните от Лапът, са на 2,4 млрд. години и идват от един от най-старите вулканични центрове в Слънчевата система. Най-големият вулкан на Марс – Олимп, е висок близо 23 км, което е в пъти повече от най-високия земен вулкан – Мауна Кеа, който е 4205 м.

БГНЕС