Съзнание

Виктор Янукович беше обвинен в държавна измяна

Бившият президент на Украйна Виктор Янукович беше обвинен в държавна измяна. Обвинението беше предявено от генералният прокурор на страната Юрий Луценко с думите: „Заподозрян сте в държавна измяна, съучастие с руските власти с цел промяна на границите на Украйна, в нарушения на Конституцията на Украйна и развиване на агресивна политика“.

Янукович е обвинен в държавна измяна за това, че се е обърнал към президента на Русия Владимир Путин с писмена молба на територията на страната да бъдат разположени руски войници.

„В режим на интернет-връзка аз обявих избягалия в Русия Янукович, криещ се от украинското правосъдие, за подозиран в извършване на държавна измяна, помагане на руските власти в умишлени действия, извършени с цел промяна на територията и държавните граници на Украйна и воденето на агресивна война“, заяви още прокурорът Луценко.

Според съдържанието на съобщението Янукович е подозиран за това, че „на 1 март 2014г. , явявайки се гражданин на Украйна, намирайки се на неустановено място на територията на Русия, действайки умишлено и в разрез с конституцията, е извършил държавна измяна“.

„С цел съдействие на Русия и нейните представители в нарушение на суверенитета и териториалната цялост на Украйна, за по-нататъшното преживяване на нейна територия и избягване на наказателна отговорност в Украйна, осъзнавайки явната противоправност на своите действия, е съставил, подписал и се е обърнал с писмено заявление към президента на Русия Владимир Путин с молба за използва въоръжените сили на страната му на украинска територия, по този начин предоставяйки на чужда държава помощ в провеждането на подривна дейност срещу Украйна“, твърди още обвинението.

Янукович отговаря на въпросите с помощта на видеовръзка от районния съд в Ростов на Дон.

Фокус