Хипотези

Възможно ли е Луната да се свива и какви са последствията?

Луната се свива като стафида и това може да означава, че хората никога няма да могат да я населят.

Проблемите са започнали още при нейното формиране преди 4,53 милиарда години. Нейната вътрешност е започнала да се охлажда и през последните няколкостотин милиона години. 

Това охлаждане от своя страна е довело до свиване на обиколката ѝ със 100 метра. Това свиване продължава и до днес.

Какво се случва според науката?

Лунният пейзаж се променя с течение на времето и продължаващото свиване е довело до някои промени на повърхността около южния полюс на Луната.

Той е ключов район за бъдещо човешко обитаване, според списание Planetary Science Journal.

Изследователите свързват група разломи в този регион с едно от най-мощните лунни земетресения, регистрирани от сеизмометрите на „Аполо“ преди повече от 50 години.

Повърхността на Луната

По същество Луната е с крехка повърхност, която се набръчква и нагъва. Тази крехкост води до появата на скали, известни като тласкащи разломи.

Тези разломи действат като тектонични плочи и предизвикват „лунно тресения“ на около 160 километра дълбочина в лунната кора. Те могат да продължат с часове.

Преместването?

За съжаление на всички, които се надяват да се преместят на Луната, това ново разкритие означава, че всички селища на Луната, създадени от хора вероятно ще се сринат. Това излага на риск дългосрочното ѝ колонизиране.

Това също така може да означава, че районите, които НАСА е предложила за кацане на Луната с мисията „Artemis III“ през 2026 година могат да бъдат опасни.

Отново и отново

НАСА се надява да стартира първия си полет от мисията „Artemis“ с екипаж в края на тази гoдина. Крайният план обаче е да се установи дългосрочно присъствие на лунната повърхност.

С тези планове изследователите се надяват да огледат Луната, за да идентифицират повече места, които могат да бъдат опасни за човешка.

И на финала една конспиративна теория, която се разпространява в мрежата. Обратната страна на Луната е населена с китайски астронавти.

НП/2024