Новини

В центъра на Европа се наблюдава вулканична активност

Американски учени от Калифорнийския университет съобщават, че в Северозападна Европа се наблюдават сеизмична и вулканична активност.

Центърът й се намира в германския район Айфел и обхваща части от Белгия, Холандия, Франция и Люксембург.

Този регион има доста дълга вулканична история 

и се смята, че последното вулканично изригване тук е било преди около 11 000 години.

В ново проучване учените обръщат внимание на необичайните движения, които се случват там на повърхността на Земята – тя се издига и разтяга, което е необичайно за тази част на Европа.

Изследователите проучват GPS данните в цяла Западна Европа, които показват фини движения в земната повърхност.

Това им дава възможност да определят как се движи земята вертикално и хоризонтално, докато земната кора се избутва нагоре, разтяга и срязва.

В същото време много учени по-рано смятаха, че тази област вече не е активна, но това ново проучване говори точно обратното.

---

Черните точки са епицентри на земетресения между 1000 и 2006 г. в базата данни SHEEC-SHARE (Grünthal et al. 2013; Stucchi et al. 2013). Цветовете са плътност на епицентъра за кръгови области с радиус (R) от 30 км. Сините точки са центрове на активност през периода квартернер, а синият триъгълник е местоположение на най-новата активност в Централен френски масив. Светлосините линии са сеизмогенни разломи (Basili et al. 2013).

Куполообразното издигане, наблюдавано от учените,

предполага, че тези движения се генерират от възходящ мантиен плюм (горещ поток). Той се издига нагоре и причинява деформации и вулканична активност.

„Нашите резултати показват, че този регион е активна вулканична система и много по-сеизмично активна от много разломи в Европа между вулканичната зона на Айфел и Алпите“, коментира водещият автор на изследването Пол Дейвис (Paul Davis), професор по геофизика в Калифорнийския университет. Лос Анжелис (UCLA).

Въпреки че издигането е около сантиметър годишно, той е значителен от геоложка гледна точка, пояснява Дейвис.

---

С цветове са изобразени вертикалните движения на земята, векторите са главни оси на хоризонталните деформации, лилавата пунктирана линия очертава областта със значителна скорост на дилатация. В червено са зоните на деформация на разтягане, в синьо – на смачкване (контракция) и срязване (зелено). 

„Изглежда ясно, че нещо се опитва да излезе изпод сърцето на Северозападна Европа“, коментира Корне Кремер (Corné Kreemer), водещ автор на изследването, професор по научни изследвания в Университета на Невада.

Геофизиците обаче не прогнозират, че скоро в гъсто населената зона ще се случи изригване на вулкан.

Вулканичният регион Айфел съдържа много древни вулканични особености, включително кръгли езера, известни като маари – които са останки от мощни вулканични изригвания, като това, което е създало Лаахер Зее (Laacher See), най-голямото езеро в района.

Смята се, че експлозията, създала езерото Лаахер, е станала преди около 13 000 години, с експлозивна сила, подобна на зрелищното изригване на планината Пинатубо през 1991 г. във Филипините.

Изследователите планират да продължат да наблюдават района, използвайки различни геофизични и геохимични техники, за да разберат по-добре потенциалните рискове.

източник