Здраве

В САЩ откриха странно вещество и забраниха да се докосва

Жителите по бреговете на северен Орегон и южен Вашингтон са загрижени за мистериозната поява на мазна субстанция, подобна на катран, по техните брегове.

Според информацията, получена на 19 май, веществото е открито по протежение на 240 километра брегова ивица от Лонг Бийч (Вашингтон) до Уолдпорт (Орегон).

Обединеното командване, създадено за реакция при подобни инциденти, незабавно е взело мерки.

Неясно какво е това?

Източникът на това замърсяване обаче остава загадка. Веществото се тества и досега е възможно да се определи петролната му основа.

Екипите за реагиране, включително Бреговата охрана на САЩ, Орегон DEQ и Вашингтонския отдел по екология, продължават да наблюдават плажовете за допълнителни доказателства за това мистериозно вещество и помагат на засегнатите диви животни.

Не само хората се сблъскаха с това мистериозно вещество, но и дивата природа пострада. Многобройни птици са намерени покрити с това вещество и, за съжаление, някои са открити мъртви.

Тази ситуация е засегнала особено обикновената мура, вид птица, която се размножава по западното крайбрежие.

Властите търсят съдействие

Длъжностните лица насърчават докладването за наблюдения на замърсени диви животни, но силно съветват да не докосвате веществото или засегнатите животни.

Интервенцията без подходяща подготовка може да бъде опасна както за животните, така и за хората.

Ако влезете в контакт с такова вещество, експертите препоръчват да използвате сапун и вода, както и други обичайни хигиенни продукти, за да се отървете от замърсяването.

Веднага потърсете професионална медицинска помощ, за да сте сигурни в здравето си. Все пак да се избягва използването на разтворители или запалими вещества.

Може и да става дума за непознат вид смола, но това е въпрос на допълнителни изследвания.

Зевзеци се пошегуваха в мрежите, че това може да е обикновен мазут оставен от хулигани, но засегната територия е прекалено голяма.