Здраве

В началото на 2024 много силна слънчева активност

Екип учени от Индия обяви откритието си в областта на изследването на слънчевата активност, като прогнозира пикова слънчева активност в началото на 2024 г.

И то още в първите дни на новата година. Но как толкова уверено учените прогнозират тези процеси е въпрос от огромно значение за науката.

Тези данни могат да предоставят и нови инструменти за прогнозиране на слънчевата активност.

Слънчевият цикъл е процес,

който се наблюдава от векове с увеличаване на броя на слънчевите петна, изригванията и изхвърлянията на коронална маса.

Точното прогнозиране на пика на слънчевата активност обаче е предизвикателна задача.

Сега учените в Индия вярват, че са открили нов елемент от магнитното поле на Слънцето, който им позволява да предскажат пика на слънчевата активност с по-голяма точност.

Те откриват, че скоростта на спад на диполното магнитно поле на Слънцето, съчетана с наблюдения на слънчеви петна, може да предскаже пиковата активност по-точно.

Слънцето е гигантска сфера от плазма или електрически зареден газ

Една от характеристиките на плазмата е, че ако през нея преминава магнитно поле, плазмата се движи с него.

Обратно, ако плазмата се движи, магнитното поле също се движи. Това магнитно поле е подобно на земното и е известно като диполно магнитно поле.

Диполното магнитно поле има два противоположни, но еднакви заряда и в началото на слънчевия цикъл силовите линии ефективно преминават от северния полюс към южния полюс.

Тъй като Слънцето се върти, като екваторът се върти по-бързо от полярните региони, плазмата се пренася по линиите на магнитното поле, обгръщайки ги все по-плътно и по-плътно.

Линиите на полето са разтегнати,

което кара магнитното поле да се издига нагоре и да преминава през видимата повърхност на Слънцето.

Това локално събитие предотвратява конвекцията на прегрятия газ отдолу и изглежда като по-хладна област на повърхността, която изглежда тъмна.

Когато започне слънчев цикъл, тези слънчеви петна се появяват около полярните региони и мигрират бавно към екватора, докато се движат, като пиковата активност настъпва, когато слънчевите петна изчезнат, когато наближат началото на следващия цикъл.

Основният резултат от това изследване е,

че сега имаме нови инструменти за прогнозиране на пикове в слънчевата активност.

Потвърждението, че настоящият цикъл наближава своя връх, казват учените, означава, че можем да очакваме повече слънчеви петна на повърхността на Слънцето.

Освен това предстоят и повече изригвания, и изхвърляния на коронална маса.