26 април 2024

Среща с приятелите на "Новото познание" в Германия, Мюнхен, Хотел "Крафт"

Записвания на телефон
+4917687889777

Тайни и загадки

В древни папируси откриха информация за пирамидите

В продължение на стотици години мистерията

на изграждането на египетските пирамиди остава загадка, но преди време археолозите направиха откритие, което коренно промени разбирането за този процес.

Най-старият папирус, на повече от 4500 години, беше открит и дешифриран, което дава възможност на археолозите да надникнат в света на строителите на великите пирамиди.

През недалечната 2013 г. на брега на Червено море, на мястото, където някога се е намирало селището Wadi al-Jarf, по време на археологически разкопки са открити древни папирусни свитъци съдържащи удивителни записи.

Тези текстове написани с йероглифи и йератика

са датирани от „годината след 13-то преброяване на добитъка“ по време на управлението на фараона Хуфу. Изследването е публикувано в Journal of Archaeological Science.

Папирусните документи са създадени от хора, пряко участващи в изграждането на великите пирамиди.

Разшифроването позволява на учените

да открият, че папирусите съдържат фактури за продукти, поръчки за напредъка на работата, оценки на работата и подробни описания на извършените действия.

Оказа се, че в изграждането на пирамидите са участвали повече от двадесет хиляди души. Документите, напомнящи съвременни електронни таблици, съдържат информация за необходимите материали, консумативи и извършена работа.

Един от папирусите е подписан от Мерер,

който описва транспортирането на варовикови блокове от кариерите в Тура до място в Гиза, разположено на около 20 км от мястото на кариерата.

Интересното е, че екипът на Мерер транспортира около двеста блока на месец, а по време на наводненията на Нил до хиляда.

„Лодки, натоварени с до 80 тона камъни,плаваха по Нил, улеснявайки транспортирането на материали.“ , пише майстор Мерер.

Тези записи са живо свидетелство

за труда и усилията, вложени в изграждането на тези великолепни структури.

Името на Великата пирамида, според Мерер, първоначално е било „Ахет-Хуфу“, което се превежда като „Хоризонт на Хуфу“.

След завършване на строителството папирусите са скрити в тайник, за да бъдат запазени за бъдещите поколения.

Но какво е технологията на градежа на тези огромни и величествени пирамиди не е описано в нито един текст.

НП