Съзнание

Путин е най-влиятелната личност за 2016 г. според Форбс

Руският президент Владимир Путин e най-влиятелната личност за 2016 година. Той е на чело на класацията на списание Фарбс за четвърта поредна година.

Изданието обосновава избора си с това, че руският президент продължава да постига целите си в почти всички сфери. Конвенционалните световни стандарти не могат да възпрат неговото влияние, което се увеличава през последните години. През 2016 г. руски хакери бяха обвинени, че са проникнали в имейл акаунти на членове на американската Демократическа партия в опит да подпомогнат кампанията на Доналд Тръмп, който редовно хвалеше лидерския стил на Путин.

Кремъл отрича обвиненията, Тръмп също изключи възможността за външна намеса в изборите, въпреки че анализ на ЦРУ, за който медиите съобщиха, твърди обратното, се казва още в аргументацията. В нея се отбелязва, че влиянието на Путин може да се засили в идните години с влизането на вероятен негов съюзник в Белия дом.

На второ и на трето място в класацията са съответно новоизбраният американски президент Доналд Тръмп и германският канцлер Ангела Меркел. На четвърто място е китайският президент Си Цзинпин, следван от папа Франциск на пета позиция. На шесто място е Джанет Йелън, ръководителката на американската централна банка.

Местата от седмо до десето са за съоснователя на Майкрософ Бил Гейтс, за ръководителя на Алфабет и Гугъл Лари Пейдж, за индийския премиер Нарендра Моди и за създателя на Фейсбук Марк Зукърбърг.

Източник: БТА