Видео

Устройство ще лекува органи само с докосване

Изследователи разработиха устройство, което може да превключва функциите на клетката с едно докосване.

Технологията, известна като тъканна нанотрансфекция

(Tissue Nanotransfection – TNT), инжектира генетичен код в клетките на кожата, превръщайки тези кожни клетки в други видове клетки, необходими за лечението на болестни състояния, съобщава сайтът на МedicalХpress.

„Необходима е само една малка част от секундата. Трябва само да докоснете чипа до ранената област, а след това да го махнете“, споделя Чандан Сен, директор на Центъра за регенеративна медицина при Държавния университет на Охайо и допълва „В този момент започва препрограмирането на клетката“.

В поредица от лабораторни тестове

изследователите са приложили чипа към наранени крайници на мишки и прасета, за които сканиранията показват, че кръвоносните съдове не изпълняват функциите си и почти не доставят кръв.

„Ние препрограмирахме кожните клетки, за да станат съдови клетки“, обяснява Сен. „В рамките на една седмица забелязахме трансформацията“.

В рамките на една седмица

се появяват активни кръвоносни съдове, а след втората седмица кръвоносните съдове в крайниците на животните функционират.

В лабораторните тестове тази технология е показала също така, че може да препрограмира кожни клетки в живото тяло в нервни клетки, които са инжектирани в мозъчно-увредени мишки, за да им помогне да се възстановят от инсулт.

„Използвайки новата нанотехнология, могат да бъдат заменени ранени или нефункциониращи органи. Ние показахме, че кожата е плодородна основа, в която можем да отгледаме елементите на всеки пострадал орган“, коментира д-р Чандан Сен, който ръководи изследването.

„Трудно е да си го представим, но е постижимо и работи успешно около 98% от случаите“. С тази технология можем да превърнем клетките на кожата в елементи на всеки орган само с едно докосване. Технологията е неинвазивна. Чипът не остава с вас при старта на препрограмирането на клетките. Нашата технология поддържа клетките в тялото под имунното наблюдение, така че подтискане на имунната система не е необходимо“, заяви Сен.

TNT технологията

има два основни компонента – биологичен „конвертор“, който превръща една възрастова клетка от един тип в друг и наночип, предназначен да достави трансформираните възрастни клетки в живото тяло.

TNT не изисква никакви лабораторни процедури и може да се прилага амбулаторно.Изследователите планират да започнат клинични изпитвания на тази технология върху хора през следващата година, съобщава Сен.

НП/ Кросс