Новини

Установява ли се руската крайнодясна секта „Анастасия“ в Европа?

Крайнодясна руска секта,

която проповядва завръщане към природата и която е яхнала гребена на вълната на недоволството, породено от мерките заради Ковид-19, прави опити да се внедри в Австрия с амбициите да разширява дейността си в Европа, предупреждава Франс прес в своя публикация.

Инес и Норман Козин

стоят в основата на проекта, наречен „Анастасия“. Заради него те са зарязали всичко в родната си Германия, с което са се занимавали досега и са дошли в Австрия.

Преди това те са работели на остров Зилт, популярно курортно селище в Северна Германия. Инес е била сладкарка, специализирана в шоколадовите изделия.

А Норман се е занимавал с ръководството на дейността по отдаване под наем на туристи на обзаведени апартаменти. Инес разказва, че там с Норман са имали всичко, за да преживяват, но ентусиазмът им липсвал.

Преди три години те открили изолирано място в Австрия, в провинция Бургенланд, граничеща с Унгария.

Вдъхновени от книга

За тях това било идеалното място, в което да създадат общност, вдъхновена от романите на руския писател Владимир Мегре, обвиняван в антисемитизъм.

В книгите на Мегре се появява девойка на име Анастасия, живееща в затънтената сибирска тайга и притежаваща необичайни способности.

Цикълът от книги Мегре пише в периода 1996 г. – 2010 г. В творбите си той развива съветите, получени от Анастасия.

Сред тях се откроява призив за напускане на индустриалното общество, което презира природата и по този начин дава път на тъмните сили, водещи света към катастрофа.

Постепенно Мегре започва да проповядва идеята всяко семейство да преоткрие своите корени, като създаде ферма, в която условията наподобяват максимално до едновремешните стопанства и която да осигурява на семейството нужната прехрана.

Това вдъхновява семейство Козин

и те се ентусиазират, за да създадат както те казват „зона на любовта“, в която да бъдат привлечени стотина семейства, сред които такива на лекари,  акушерки, занаятчии и др, които да живеят в хармония помежду си.

В Русия според Мегре към 2019 г. е имало 400 подобни инициативи, като тази, подета от семейство Козин. 

А пък в Централна Европа семейство Козин намира последователи в Германия, Швейцария и Австрия. Вече между 3000 и 4000 души проявяват интерес към развитите от двойката идеи.

Безпокойството

В Австрия Фондът за документиране на политическия екстремизъм, мотивиран от религията, в свой доклад от ноември изразява безпокойство от действията на привържениците на идеологията на „Движението Анастасия“. 

В документа се констатира, че пандемията от Ковид-19 е дала значителен импулс на движението „Анастасия“ в германоезичните държави, където то „се е срещнало с антиваксърското движение, тласкано от крайната десница“.

Франс прес отбелязва, че освен в германоезичния свят активни членове на „Анастасия“ има и на други места в Европа – от Португалия до България.

Фитилът Ковид-19

Норман Козин потвърждава, че неговите убеждения са се засилили зарази антиковидните рестрикции – такива като ваксинация или задължителни тестове за неваксинираните с цел достъп до определени места.

Той не искал например двете му големи дъщери да бъдат подлагани на тестове за Ковид-19 и затова ги е отписал от училище.

„Душите на децата са толкова невинни и подобни мерки ги унищожават“, възмущава се Козин. С пандемията конспиративните теории преживяха масов подем, разказва Урлике Шисер, ръководителка на германската Федерална служба по въпросите, свързани със сектите.

Виждането на Германската Федерална служба по въпросите, свързани със сектите

Тя вижда в „Движението Анастасия“ една езотерична концепция, която привидно съдържа всякакви безобидни идеи за по-добър живот.

„Но това движение представлява проблем, защото се позиционира срещу демокрацията, държавата и науката, като се представя за пътя за оцеляване на един елит, който знае истината и призовава  за отцепване от обикновените хора, които не знаят същата тази истина“, казва експертката.

Норман Козин обаче твърди, че заради две или три глави в книгите сега всички, които ги четат, са поставяни в категорията на националсоциалистите. 

Пред разширяващото се „Движение Анастасия“ австрийските власти бият тревога.

Същевременно Инес и Норман имат трудности да си осигуряват финансови постъпления, необходими им законово да пребивават в Австрия и над тях тегне заплахата за експулсиране към родната им Германия.

(БТА, Габриела Големанска)