Съзнание

САЩ искат нова основа в отношенията с Русия

САЩ ще търсят нова основа за отношения с Русия. Това заяви американският вицепрезидент Майкъл Пенс по време на пресконференция след срещата си в Брюксел с ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск. „Ще търсим нови пътища за нова основа на отношения с Русия“, каза вицепрезидентът, който е на посещение в Брюксел в края на европейската си обиколка.

Той заяви още, че новият държавен глава Доналд Тръмп е твърдо отдаден на продължаването на партньорството с Европейския съюз. „Привилегия за мен е от името на президента Тръмп да изразя силния ангажимент на САЩ за продължаване на сътрудничеството и партньорството с ЕС“, каза Пенс.

По-рано днес американецът се срещна и с върховния представител на ЕС по външна политика и сигурност Федерика Могерини и увери, че новата администрация ще се стреми към задълбочаване на отношенията с ЕС. Двамата обсъдиха и двустранното сътрудничество и ядрената програма на Иран, които бяха сред основните теми на срещата. По време на пресконференцията Пенс посочи също, че пред Европейския съюз и САЩ са поставени трудни решения, които трябва да бъдат взети, за да може техните икономики да се възстановят.

„Поддържането и укрепването на нашите икономики изисква тежки, но необходими решения, тъй като нашият икономически ръст означава мир и просперитет за всички“, посочи той. Вицепрезидентът не пропусна да коментира и ситуацията в Украйна, посочвайки, че Вашингтон призовава за спазване на примирието в страната, което трябва да влезе в сила от днес. Той подчерта и че САЩ ще продължават да призовават Москва да спазва вече договорените Мински споразумения.

След срещата си с Пенс от своя страна Туск заяви, че ЕС разчита на същата подкрепа от администрацията на Тръмп, каквато получаваше от неговите предшественици. „Разчитаме, както винаги в миналото, на искрената и недвусмислена подкрепа на САЩ за идеята на обединена Европа“, каза Туск. Той посочи, че прозвучалите изказвания по време на Мюнхенската конференция по сигурността през изминалата седмица за смъртта на Запада са силно преувеличени.

“Що се отнася до отделни изказвания, направени на Мюнхенската конференция по сигурността преди няколко дни, то съобщенията за смъртта на Запада са силно преувеличени“, каза той, перифразирайки популярната мисъл на американския автор Марк Твен.

Бгнес